Åpningstale på Bergen Matfestival

                                                                                               Sjekkes mot framføring

Kjære alle sammen,

Det er deilig å være i Bergen: her kjenner jeg meg hjemme;

Bergenserne lar seg ikke stoppe av litt vind fra nord-vest.

Rappkjeftede og med glimt i øyet.

Og øyner de en god diskusjon, går de ikke av veien for den heller.

Lokal mat og drikke er i vinden som aldri før.

Her på Bergen Matfestival bugner det av produkter som er sunne, smakfulle og bærekraftige,

og som er historisk viktige;

de viderefører kunnskap om matkulturen vår og løfter Norge som reisemål.

Aldri har det vært så mange lokalmatprodusenter fra Hordaland og Sogn og Fjordane som i år.

Det synes også på påmeldingen til Det Norske Måltid – som er den viktigste konkurransen for mat- og drikke-produsenter i Norge.

Her ruver nemlig Hordaland på topp!

Akkurat nå sitter et matkyndig dommerteam og smaker seg frem til hvem som skal bli finalister i årets konkurranse, i kategoriene «Årets sider» og «Årets godbit».

Dette offentliggjøres på scenen her kl. 15, så her er det bare å følge med!

Nei, det er ikke tvil om at Bergen og Vestlandet er med på å sette Norge på det kulinariske kartet;

med et helt spiskammer rett utenfor stuedøra og

med sine internasjonalt anerkjente kokker og spisesteder.

Et av bevisene på dette er at Bergen står på UNESCOs celebre liste over «Cities of Gastronomy».

I år er hele seks av de totalt 18 medlemslandene representert her på festivalen, det er fantastisk!

***

Som fiskeriminister er jeg selvfølgelig ekstra stolt over at så mange av produktene på denne festivalen kommer fra havet.

For Norge er verdens nest største leverandør av sjømat.

Hver dag - hele året - spises det 34 millioner måltider norsk sjømat i 146 land.

Jeg jobber for at dette tallet skal bli enda høyere.

Det har med arbeidsplasser og aktivitet langs kysten å gjøre.

Og så er den norske sjømaten sunn og trygg og kan gi hver og en av oss bedre helse.

Sjømatnæringa er viktig for denne delen av landet.

Her finner vi noen av verdens største sjømataktører og landets fremste ekspertise på marin forskning, ressurs- og matforvaltning.

Som en stor og viktig sjømatnasjon må vi:

  • høste mer fra havet
  • vi må bli flinkere til bruke hele fisken.
  • Og vi må ta i bruk nye arter som for eksempel tang og tare. Jeg vet at dette er tema her på festivalen, blant annet i et eget «Inspirasjonstelt».

Og når vi snakker om inspirasjon, så har jeg et godt råd til dere voksne:

Oppfordre barna deres til å smake på all slags mat!

Små barn er nysgjerrige av natur og har ofte lyst til å smake på det meste. Skepsisen kommer med årene og blir uten tvil forsterket hvis vi voksne «tror de ikke liker» maten.

Dessverre ser vi at barn og unge spiser mindre sjømat og frukt og grønt enn tidligere.

Denne negative utviklingen må vi alle bidra til å snu.

Derfor er det flott at denne festivalen også arrangerer barnas egen matfestival.

Her kan de få delta på den store matreisen.

Her kan de delta på minikokkekurs, sjømatverksted, hilse på gårdsdyr, se en fantastisk gjeterhund når han gjeter sauene, og mye, mye mer.

Matfestivalens konkurranse for elever i barneskolene: «Fisk er godt – for hode og kropp» er også et flott sjømattiltak. På søndag er det klart for finalen. En jury med noen av Bergens mest profilerte kokker skal kåre en vinner.

Om det blir elever fra Ulsmåg eller Kaland skole gjenstår å se. Jeg ønsker dere i hvert fall lykke til!

Kjære alle sammen,

Jeg tar av hatten for alle dere mat- og drikkeprodusenter som bidrar til å videreføre våre rike mattradisjoner.

Jeg vet at dette handler om hardt arbeid. Hver eneste dag.

Og så vil jeg berømme arrangørene bak Bergen Matfestival, Matarena AS, som står i bresjen for å få dette fantastiske arrangementet til - i tett samarbeid med landbruks- og sjømatnæringa. Dette er utrolig verdifullt for byen, regionen og hele landet!

Så kjære festivaldeltaker, store og små:

Grip sjansen til å lære noe nytt og smak på mat du aldri har smakt før! 

Med disse ordene erklærer jeg Bergen Matfestival for åpnet!

***