Enklere hverdag i hjemmet

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Smartteknologi og universell utforming gjør det enklere for eldre å bo lengre hjemme. Nå lanserer Oslo kommune hvakanhjelpe.no der du kan finne teknologi og produkter som gjør hverdagen enklere.

- Vi lever lenger og vi blir flere eldre. Jeg er opptatt av at eldre skal ta i bruk god teknologi og universell utforming for å få en enklere hverdag. Det å bruke mobiltelefon eller å huske å ta medisinen skal ikke være til hinder for livskvaliteten, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP).

Oslo kommune har utviklet hvakanhjelpe.no og Barne- og likestillingsdepartementet har støttet nettsiden med 500 000 kroner. Hvakanhjelpe.no er et tiltak i regjeringens handlingsplan for universell utforming. I handlingsplanen står økt bruk og satsing på IKT og velferdsteknologi sentralt. Hvakanhjelpe.no er et pilotprosjekt og på sikt planlegger regjeringen en nettside som er nasjonalt rettet.

- På Hvakanhjelpe.no kan både eldre, personer med funksjonsnedsettelser  og pårørende finne produkter som gjør livet hjemme enklere. Dette er ting som er mulig for forbrukere å kjøpe og som nødvendigvis ikke er så kostbare, sier Horne.

Blant produktene man kan finne informasjon om er automatiske lys, oversikt over mobiltelefoner som er enkle å bruke, fjernkontroller, komfyrvakt, medisindispensere som minner deg på å ta medisinen og apper som gjør telefonen mer praktisk og eldrevennlig.

Nettsiden veileder også de som har behov for å kontakte NAV for å søke om hjelpemidler.