Flere skole- og barnehageansatte er vaksinerte enn i resten av befolkningen

Nå har ni av ti ansatte i skoler og barnehager fått første vaksinedose, og det er en høyere andel enn i resten av befolkningen. Nær fire av ti skole- og barnehageansatte har fått andre dose.

Dette kommer frem i nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Alle ansatte i barnehager og skoler skal nå ha fått tilbud om første dose, og 89 prosent har tatt vaksinen. Antallet som har fått andre dose har økt betydelig fra forrige uke, fra 27 til 38 prosent.

– Det er viktig at alle barn og ansatte i skoler og barnehager får en så trygg og normal hverdag som mulig. Derfor har vi sagt at kommunene kunne velge å prioritere ansatte i barnehage og skole hvis mulig. Dette gjelder både første og andre dose. Heldigvis ser vi at mange kommuner har gjort dette, og det er jeg glad for, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Flere fullvaksinerte de nærmeste ukene

Nå har ansatte i skoler og barnehager en høyere dekningsgrad for første dose, 5 prosentpoeng, sammenlignet med den generelle befolkningen (se faktaboks).

Av ansatte i skoler og barnehage har 38 prosent fått dose to av vaksinen, og det er litt færre enn i den generelle befolkningen der tallet er 40 prosent. Det skyldes at eldre, personer med moderat og høy risiko for alvorlig sykdom og helsepersonell har blitt prioritert.

FHI anslår at hele Norges voksne befolkning etter planen vil få tilbud om dose 2 innen utgangen av september.

– Hvis den gode utviklingen fortsetter i dette tempoet, og kommunene bruker prioriteringsmuligheten vi har gitt dem, vil vi se at mange lærere og ansatte i skoler og barnehager får andre vaksinasjonsdose i løpet av de nærmeste ukene, sier Melby.

Kunnskapsdepartementet har hatt tett dialog og informasjonsdeling med organisasjonene i skoler og barnehager gjennom hele pandemien. FHI har også vært sterkt tilstede i møtene med organisasjonene.

– Det er viktig å huske på at en dose gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom, og jeg er glad for at alle nå har fått tilbud om dette. Så er det fortsatt viktig at barn blir hjemme ved forkjølelsessymptomer selv om vi nå starter barnehager og skoler på grønt nivå. Ved smitteutbrudd er det fortsatt slik at kommunene kan innføre rødt eller gult nivå, sier Melby.

Fakta:

  • I løpet av denne uken skal alle ansatte i barnehager og skoler ha fått tilbud om første dose.
  • 89,3 prosent har fått første vaksinedose. Det samme tallet for befolkningen er 84 prosent.
  • 37,6 prosent har fått andre dose. Det samme tallet for befolkningen er 40,2 prosent.
  • Høyest vaksinasjonsdekning er det i videregående opplæring, der 93 prosent av lærerne er vaksinert til skolestart mandag.
  • Les mer om koronatiltak i skolen på nettsidene til Utdanningsdirektoratet.