Forbrukerne vil ha norskproduserte juletrær

I år vil det være 1,8 millioner husstander i Norge som har juletre. 1,1 million av disse husstandene har et tre som er profesjonelt produsert av norske juletreprodusenter.

– Omsetningen av norskproduserte juletrær er estimert til 627 millioner kroner i år, men her muligheten for verdiskaping betydelig for produsenter som vil satse. Vi ser at forbrukerne etterspør norske trær samtidig som importen av juletrær går ned. Anslagvis har norske juletreprodusenter mulighet for å øke omsetningen med 45 millioner kroner, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Prisnivået på trær varierer veldig mellom by og bygd. Prisnivå i by på et 2 meter høyt tre vil se omtrent slik ut; Fjelledelgran på topp på ca. 700,- kroner,  Nordmannsedelgran om lag 650,- kroner og vanlig gran om lag 450,- kroner. 

Eksporten går opp

Samtidig som importen går ned, melder organisasjonen Norsk juletre at eksporten i premium-segmentet øker kraftig. Etterspørselen i høyprismarkeder i England og Tyskland er mye større en Norsk juletre klarer å levere. 

I år vil norsk eksport se slik ut:

  • England 1.000 Fjordtree
  • Tyskland 1.000 Fjordtree + 1000 nordmannedel
  • Holland 200 fjelledelgran
  • Østerrike 300 nordmannedel
Juletrefelt.
Juletrefelt. Foto: Halvdan Jakobsen/Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder
Til toppen