Hyller vinnerne av Kavliprisen 2018

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Årets Kavlipris går til syv forskere fra Nederland, USA, Frankrike, Litauen og Storbritannia. De deler prisen på 1 million dollar for banebrytende forskning innen områdene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap.

– Jeg vil gratulere alle årets kavliprisvinnere med fremragende resultater innenfor sine fagfelt. Den prestisjefulle Kavliprisen bidrar til å stimulere interessen og forståelsen for forskning i samfunnet. Jeg håper også at Kavliprisen er til inspirasjon for unge forskere, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Det Norske Videnskaps-Akademi kunngjorde vinnerne i dag. Prisene anerkjenner en forsker som har studert molekyler i verdensrommet og illustrert livssyklusen til stjerner og planeter. Prisene anerkjenner også forskere som har utviklet et redskap for presis redigering av DNA, og forskere som har avdekket nevrovitenskapen som ligger til grunn for menneskelig hørsel.

Dette er vinnerne:

  • Kavliprisen i astrofysikk går til Ewine van Dishoeck (Nederland)
  • Kavliprisen i nanovitenskap går til Emmanuelle Charpentier (Frankrike), Jennifer A. Doudna (USA) og Virginijus Šikšnys (Litauen)
  • Kavliprisen i nevrovitenskap går til A. James Hudspeth (USA), Robert Fettiplace (Storbritannia) og Christine Petit (Frankrike).

Kavliprisen er et samarbeid mellom Det Norske Vitenskaps-Akademi, The Kavli Foundation og Kunnskapdepartementet.

Les mer om Kavliprisen.