Historisk arkiv

Idrettsavtale mellom Kina og Norge undertegnet i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Kulturdepartementet

En idrettsavtale mellom Kina og Norge ble i dag undertegnet av ambassadør Svein Ole Sæther og minister Gou Zhongwen. Avtalen skal bidra til å gjøre skiidrett mer populært i Kina, samtidig som den skal bidra til utveksling av nye ideer og kunnskap. Avtalen vil bli fulgt opp under kulturminister Linda Hofstad Hellelands besøk i Kina i slutten av mai.

Undertegning av avtalen mellom Kina og Norge. Ambassadør Svein Ole Sæther og minister Gou Zhongwen. Statsminister Erna Solberg og Kinas statsminister Li Keqiang var til stede under signeringen i Kinas store hall.
Avtalen ble undertegnet av ambassadør Svein Ole Sæther og minister Gou Zhongwen. Statsminister Erna Solberg og Kinas statsminister Li Keqiang var til stede under signeringen i Kinas store hall. Foto: Trond Viken

Omforent memorandum om idrettssamarbeid mellom Folkerepublikken Kinas statlige idrettsadministrasjon og Kongeriket Norges Kulturdepartement (.pdf)

- Vi har inngått en avtale med kinesiske myndigheter om samarbeid på idrettsområdet. Denne avtalen vil bidra til å styrke Norges bilaterale relasjoner med et svært viktig land, ikke bare på idrettsområdet, men også generelt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

- Utgangspunktet for avtalen er at Kina skal arrangere vinter-OL i 2022. I den forbindelse har kineserne henvendt seg til oss og spurt om de kan dra nytte av vår lange erfaring med å arrangere store idrettskonkurranser på vinterstid. Kina ønsker også å bruke OL i 2022 til en satsning på vinteridrett, og de har bedt om assistanse fra norsk idrett til å få fram utøvere, trenere og ledere innenfor langrenn, kombinert, skihopp og skiskyting. Vi ser veldig positivt på en slik henvendelse, og med en slik avtale på plass vil vi, sammen med vår kinesiske avtalepart, se på hvordan Norge og norsk idrett kan bidra i arbeidet mot OL i 2022, fortsetter Helleland.

Avtalen gir også muligheter og fordeler for norsk idrett. Dette gjelder blant annet i form av et samarbeid mellom de to landenes olympiske komiteer i forberedelsene til OL i 2022, og gjennom samarbeid innenfor idretter der Kina ligger på et høyere prestasjonsnivå enn Norge. Det vil være opp til idrettsorganisasjonene i de to landene å konkretisere et slikt samarbeid.

I tillegg til OL i 2022 og toppidrett omfatter avtalen også samarbeid innenfor breddeidrett, idrettsvitenskap og -utdanning, samt på antidopingfeltet.