Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Utenriksministeren til Israel, Palestina og Egypt

- Jeg er bekymret over utviklingen i forholdet mellom Israel og Palestina. Det er lite tillit mellom partene. Jeg frykter at uroen i og rundt Gaza vil eskalere, og oppfordrer alle til å roe ned situasjonen og vise tilbakeholdenhet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Utenriksministeren besøker Israel og Palestina 10.-11. mars for å forberede vårens møte i AHLC. Søndag møter hun statsminister Benyamin Netanyahu og president Mahmoud Abbas. På palestinsk side vil Eriksen Søreide også møte statsminister Rami Hamdallah, utenriksminister Riad Malki og finansminister Shukri Bishara. På israelsk side vil hun møte utenriksminister Israel Katz og minister for regionale spørsmål Tzachi Hanegbi. Hun vil også møte Einar Aas, som har ledet den internasjonale observatørstyrken TIPH i Hebron.

Utenriksministeren i møte med palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: Guri Solberg, UD
Utenriksministeren i møte med palestinernes president Mahmoud Abbas.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreid og Israels statsminister Benyamin Netanyahu. Foto: Guri Solberg, UD
.. og Israels statsminister Benyamin Netanyahu. Foto: Guri Solberg, UD

- Jeg vil bruke møtene til å drøfte den krevende situasjonen med begge parter, og bidra til fremgang i giverlandsgruppen AHLCs arbeid med å styrke den palestinske økonomien og stabilisere situasjonen i Gaza. Det haster å gjennomføre tiltak og prosjekter som vil bedre levekårene i Gaza. Den palestinske økonomien er meget sårbar, og det er viktig å bidra til et minimum av økonomisk stabilitet, sier utenriksministeren.

Det er valg i Israel 9. april.

-  Det er interessant å følge med på den israelske valgkampen. Jeg ser frem til å videreføre samarbeidet med Israel også etter valget, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren reiser videre til Kairo. Tirsdag 12. mars møter hun president Abdel Fattah el Sisi, utenriksminister Sameh Shoukry og generalsekretæren i Den arabiske liga Ahmed Aboul Gheit.

- Egypt spiller en viktig rolle i både Midtøsten og Afrika og er engasjert i det internasjonale arbeidet for å løse globale utfordringer. Norge samarbeider nært med Egypt for å stabilisere situasjonen i Gaza, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg, [email protected],  + 47 922 19 769 (med på reisen).

Til toppen