Kjemper om årets bedriftsutviklingspris i landbruket

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

En allsidig gjestegård, en økologisk pølsemaker og et lokalt ysteri kjemper om å vinne årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket og pengepremien på 250 000 kroner.

Det er Kringler Gjesteård AS fra Akershus, Ask Gård Foredling fra Buskerud og Stavanger Ysteri AS og Kolbjørn Anda fra Rogaland som i januar vender snuten mot Berlin. Her skal de tre nominerte kjempe om den nasjonale bedriftsutviklingsprisen i landbruket, som blir delt ut av landbruks -og matminister Bård Hoksrud (Frp), under verdens største landbruks- og matmesse Grüne Woche.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket har blitt delt ut hvert år siden 1997. Prisen går til en bedrift som har etablert en innovativ og bærekraftig virksomhet, eller næring med basis i bygdas og landbrukets ressurser. 

Det blir først kåret fylkesvinnerne som mottar 50 000 kroner hver. Av disse går tre finalister videre som kjemper om den nasjonale prisen og 250 000 kroner.

Prisen deles ut i Berlin den 17. januar i forbindelse med verdens største landbruks- og matmesse Internationale Grüne Woche 2019. Det er landbruks- og matminister Bård Hoksrud og divisjonsdirektør i Innovasjon Norge Leon Bakkebø som deler ut hedersprisen.   

Årets finalister.
Årets finalister. Foto: Innovasjon Norge

Gammel låve ble suksessbedrift

Kringler Gjestegård AS arrangerer konferanser og selskaper i en gammel låve. Etter flere år med utvikling tilbyr den allsidige gården et unikt produkt til sine gjester.

- Vi ønsket å utnytte gårdens totale ressurser og skape arbeidsplasser for både familien og nærmiljøet. Vi har satset stort på å utvikle vår merkevare og utvikle nye tilbud basert på gårdens og nærmiljøets ressurser. Kvalitet og profesjonalitet står sentralt i hele vår virksomhet, sier Hilde Olstad.

Det er et bølgende kulturlandskap og elven Leira som danner rammen rundt Kringler Gjestegård, som drives av ekteparet Hilde Olstad og Helge Opsahl. De overtok gården etter Helges foreldre i 1996. Den gamle tømmerlåven på Kringler Gjestegård er fra 1876 og etter flere år med omfattende restaurering, kunne paret i 2001 ønske velkommen til en moderne konferanse- og gjestegård.

Økologisk spekemat

Ask Gård Foredling AS produserer håndlaget økologisk spekemat og kjøttvarer. Med fokus på italiensk håndverk og norske råvarer, har de utviklet spekemat på et internasjonalt nivå.

Pølseeventyret startet i et 22 kvadratmeter stort stabbur i 2013, og råvarene kom fra egne økologiske sauer. Året etter investerte ekteparet i et pølsemakeri på 160 kvadratmeter på gården. I dag jobber til sammen fem personer som har bakgrunn i pølsemakeri og kokkeyrket med å produsere høykvalitets spekemat fri for tilsetninger.

– Når en har jobbet døgnet rundt i flere år, og enkelte ganger spurt seg selv hva man egentlig driver på med, om det virkelig er verdt det, og om andre enn deg egentlig bryr seg om hva som er i pølsa. Da er det fint at noen sier: "Hei, vi ser hva dere gjør. Bra jobba!", sier Kristoffer Evang, daglig leder i Ask Gård Foredling AS. 

Unikt landbrukssamarbeid gir prisbelønte oster

Et unikt samarbeid mellom den økologiske bonden Kolbjørn Anda og Stavanger Ysteri AS har resultert i prisbelønte oster fra en bynær og bærekraftig matproduksjon.

Samarbeidet oppsto i 2015, da Lise Brunborg kom tilbake til Stavanger for å starte eget ysteri. Brunborg var på jakt etter «god melk» og hadde hørt gjetord om melka til Anda. Et treff resulterte raskt i et fruktbart samarbeid.

Ostene til Stavanger Ysteri AS blir ystet fra dagsfersk upasteurisert økologisk melk på Norges eneste by-ysteri. Ysteriet produserer fem ulike oster. Alt fra blåmuggost til kjellermodne og ferske oster. Ostene har mottatt flere utmerkelser (2 gull, 1 sølv og 1 bronse i Oste-NM) og blir solgt til spesialbutikker over hele landet.

- Det var veldig kjekt at nettopp et samarbeid fikk prisen, siden landbruk og matproduksjon først og fremst handler om samarbeid.  Vi er begge eksperter innen vårt felt, men det er samarbeidet som gir oss produkter, sier Lise Brunborg i Stavanger Ysteri AS.

Kontaktpersoner hos de nominerte: