Laksen er big in Japan

Fiskeriminister Per Sandberg laget sushi med verdensmesteren i Tokyo. Vil se mer norsk sjømat i sushi.

– Laksen er populær i Japan, men jeg har også fått høre at når japanerne skal ha makrell så foretrekker de den norske, og de er glad i hval fra Norge. Sushi har åpnet mange dører for laksen, men Norge har bokstavelig talt et hav av sjømat å by på, sier fiskeriminister Per Sandberg.

 I fjor slo norsk lakseeksport til Japan nye rekorder da det ble solgt laks for 2.5 milliarder kroner. Totalt ble det eksportert laks, ørret, makrell og annen sjømat for 4,4 milliarder kroner. Allikevel har norsk sjømat bare en liten andel av det japanske markedet.

 – Japan er verdens tredje største økonomi og et viktig marked for Norge. Både norsk sjømat og teknologi er ettertraktet i Japan. Vi har alltid handlet godt med Japan, men det er et mye større potensial her, sier fiskeriminister Per Sandberg (FrP). 

Norge og Japan har samarbeidet i mer enn 30 år, helt siden en norsk delegasjon tok med seg laks til Tokyo i 1985. Sushien økende popularitet har bidratt til å åpne dører for den norske laksen verden rundt. Bare i Norge spiste nordmenn spiste sushi for svimlende 849 millioner kroner i fjor. 

–  Japan er et strategisk viktig marked for Norge, men vi trenger tettere dialog. Dette besøket har vært viktig for vårt videre samarbeid, sier fiskeriminister Per Sandberg.

 Se bilder fra sushi-lagingen på Flickr: www.flickr.com/nfdep

Til toppen