Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge og Tyskland betaler Ecuador 162 millioner kroner for redusert avskoging

Ecuador reduserte avskogingen med 30 prosent i 2017 og 2018 sammenlignet med historisk nivå. Norge og Tyskland kunngjorde i dag at landet derfor får en betydelig belønning for reduserte klimautslipp fra avskoging.

Mellom 2015 og 2018 reduserte Ecuador utslippene fra avskoging med til sammen 42 millioner tonn CO2, ifølge en uavhengig verifiseringsrapport.  Til sammenligning var Norges totale karbonutslipp 55 millioner tonn i 2018. Basert på disse resultatene får landet utbetalt 18 millioner amerikanske dollar, eller 162 millioner kroner.  Av dette er Norges bidrag på omtrent to tredeler. Pengene blir kanalisert gjennom programmet REDD Early Movers (REM) – som administreres av den tyske utviklingsbanken KfW. Dette er andre utbetaling til Ecuador, som i fjor fikk betalt for en andel av utslippsreduksjonene oppnådd i 2015-16.

–Ecuadors store innsats for å redusere avskogingen fortjener stor honnør, og jeg er stolt over at vi kan støtte disse resultatene, sier klima og miljøminister Ola Elvestuen.

Elv og skog
Ecuador har fortsatt store uberørte regnskogområder og de siste årene er avskogingen redusert med 30 prosent i forhold til historisk nivå. Foto: CIFOR

Ecuadors regnskog dekker nesten 140.000 kvadratkilometer, et område større enn Hellas. Den har en enorm rikdom av dyre- og plantearter i alt fra lavlands regnskog til snødekte fjell. I motsetning til utviklingen med økende avskoging flere andre steder i Amazonas, har Ecuador lyktes å redusere tapet av regnskog de siste årene.

–Vi må mobilisere internasjonal støtte til ambisiøse og dedikerte tropiske skogland som klarer å redusere avskoging.  Det er helt avgjørende for å nå klimamålene i Parisavtalen, sier Elvestuen.

Pengene som Ecuador mottar nå skal investeres i bærekraftig utvikling på landsbygda og arbeid for å ta vare på skogen. Minst 70% av pengene skal gå som direkte støtte til lokalsamfunn og organisasjoner, blant annet urfolk.

Pengene går ikke bare til aktører som har redusert avskogingen men også de som arbeider for å beskytte skogen.  Det gjelder blant annet støtte til Ecuadors "Socio Bosque"-program, som gir folk levebrød ved å betale lokalsamfunn og urfolksgrupper for å beskytte stående skog. 30 prosent  av midlene vil gå til styrking av offentlige institusjoners arbeid for blant annet en bedre skogforvaltning, tiltak mot ulovlig hogst og forbedret skogovervåking.

Til toppen