Norge støtter demokratiet i Tyrkia

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Det har i natt vært forsøk på statskupp i Tyrkia og situasjonen er svært spent. - Norge støtter opp om den demokratisk valgte regjeringen, og oppfordrer til en rask tilbakevending til demokratiske spilleregler, sier utenriksminister Børge Brende.

Situasjonen i hovedstaden Ankara og Istanbul er fortsatt uoversiktlig. Det meldes om et høyt antall drepte, derav mange sivile, og mange skadde. Utenriksministeren har uttrykt støtte til den demokratisk valgte ledelsen i Tyrkia, og oppfordrer alle til tilbakeholdenhet og å avstå fra voldelige handlinger.

- Det er gledelig at Tyrkia har vernet om demokratiet. Regjeringen ser frem til fortsatt samarbeid med Tyrkia for å befeste demokratiet og løse de store sikkerhetsutfordringene i Tyrkias nærområde. Oppgjøret vil bli en ytterligere test på demokratiets styrke i Tyrkia, sier utenriksministeren.

- Fremover blir det viktig at ikke det tyrkiske samfunnet blir ytterligere polarisert. Jeg håper at president Erdogan nå benytter muligheten til å bygge broer med alle dem som har tatt avstand fra kuppforsøket: opposisjonen, frie medier og det sivile samfunnet. Det er viktig å sende et klart signal om at respekt for menneskerettigheter, pressefrihet og ytringsfrihet vil stå helt sentralt fremover for den tyrkiske regjering. Dette er verdier som har vært under press i de siste årene, slår Brende fast.

Mange nordmenn ferierer nå i Tyrkia. Flyplasser og veier har i natt vært stengt og mange er blitt strandet på flyplassen i Ankara og Istanbul. Utenrikstjenenesten har satt krisestab og jobber fortløpende med å kartlegge situasjonen samt yte bistand til norske borgere med et akutt behov for bistand. Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til landet som ikke er strengt nødvendig, og vurderer situasjonen fortløpende. For mer informasjon om situasjonen i Tyrkia, se her.