Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nye fylkesmenn i Møre og Romsdal, Rogaland og Nordland

Else-May Botten, Bent Høie, og Tom Cato Karlsen er i statsråd i dag utnevnt til fylkesmenn. Botten som fylkesmann i Møre og Romsdal, Høie som fylkesmann i Rogaland og Karlsen som fylkesmann i Nordland.

- Vi får med på laget tre dyktige personer med spennende og variert bakgrunn, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.
Fylkesmannsembetet i Rogaland blir ledig fra 1. desember 2018, mens embetene i Møre og Romsdal og Nordland blir ledig fra 1. januar 2019. Botten, Høie og Karlsen er i dag utnevnt til nye fylkesmenn i de tre embetene. 


Else-May Botten er 45 år og er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Hun har gjennomført studier ved Høgskolen i Molde, Universitetet i Bergen og ved Høgskolen i Vestfold. Botten har fra 2009 sittet som stortingsrepresentant for Ap og vil være det frem til oktober 2021. Botten har fra 2003 hatt ulike verv innenfor Ap. På Stortinget har Botten sittet i næringskomiteen, vært fraksjonsleder i Aps stortingsgruppe og er nå medlem av energi- og miljøkomiteen. Hun har også vært leder for studieforbundet AOF i Møre og Romsdal og hatt ulike styreverv.

Bent Høie er 47 år og er helseminister. Han var helse- og omsorgsminister i perioden oktober 2013 – januar 2018, og er fra januar 2018 helseminister. Høie har vært stortingsrepresentant for Rogaland Høyre fra 2001 og vil være det frem til oktober 2021. Han har vært medlem av flere stortingskomiteer, blant annet i sosialkomiteen og helse- og omsorgskomiteen (der var han leder). Høie har hatt ulike politiske verv fra 1991. Høie tatt grunnfag i jus ved Universitetet i Bergen og har 2-årig studier i hotelladministrasjon.

Tom Cato Karlsen er 44 år og arbeider som overlege ved Akuttmedisinsk klinikk på Nordlandssykehuset i Bodø. Han utdannet seg som lege ved Semmelweiss University i Budapest, Ungarn. I tillegg er Karlsen i ferd med å avslutte MBA-studiet (Master of Business Administration) ved Handelshøgskolen i Bodø. Karlsen var statssekretær i Samferdselsdepartementet fra 2014 til 2017 og har også vært varaordfører i Bodø kommune i tre år. Han har også hatt mange verv innen FrP. Karlsens yrkeserfaring er utover det politiske arbeidet knyttet til ulike legestillinger.

Høie og Botten kan ikke tiltre embetene før de går av som stortingsrepresentanter høsten 2021. Det vil derfor bli kunngjort midlertidig embete som fylkesmann i Rogaland og som fylkesmann i Møre og Romsdal.

Bent Høie, Monica Mæland, og Else-May Botten.
Bent Høie, Monica Mæland, og Else-May Botten. Tom Cato Karlsen var ikke til stede. Foto: Espen Evensen

Se flere bilder på Flickr: Nye fylkesmenn i Møre og Romsdal, Rogaland og Nordland

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00

Til toppen