Nye regler for privatimport og destruksjon av legemidler fra 1. oktober

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Svært mange nordmenn kjøper falske og ulovlige legemidler på nett. For å beskytte befolkningen mot å få i seg stoffer som i verste fall kan være helseskadelig, innfører regjeringen nye regler for privatimport av legemidler.

Fra 1. oktober kan man kun privatimportere reseptfrie legemidler som er godkjent i Norge. Det innebærer at pakningen må være norsk. Kravet om godkjenning i Norge følger av EØS-avtalen. De nye reglene betyr også at man ikke lenger kan privatimportere reseptpliktige legemidler.

WHO anslår at 50 prosent av legemidlene som selges over nett er falske. Dette kan bety at midlene er virkningsløse, slik at pasienten ikke får behandlet alvorlig sykdom, eller at de inneholder andre stoffer enn det som beskrives. I verste fall kan de være direkte helseskadelige.

Bak forsendelsene står det ofte organiserte kriminelle nettverk, og den virksomheten ønsker vi å sette en stopper for. I dag sender Toll- og avgiftsdirektoratet beslagene de gjør i retur til avsender. Det innebærer at legemidlene ofte er blitt sendt på nytt. Fra 1. oktober får Toll- og avgiftsdirektoratet myndighet til å destruere legemidlene de beslaglegger. Slik får vi de falske og ulovlige legemidlene ut av omløp.

De som av medisinske grunner trenger å få importert medisiner som ikke selges her i landet, vil fortsatt kunne gjøre det på lovlig måte via lege. Legen har med de nye reglene mulighet til å søke om godkjenningsfritak når det er nødvendig for pasienten å bruke legemidler som ikke har markedsføringstillatelse i Norge.

E-sigaretter omfattes ikke av de nye reglene. Det vil fortsatt være lov å importere e-sigaretter til Norge etter 1. oktober. De nye reglene påvirker heller ikke muligheten den enkelte har til å ta med seg legemidler på reise inn til Norge.

Les mer om endringen på Statens Legemiddelverk sine nettsider