Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Regjeringen bevilger 5 millioner kroner til pilotprosjekt for digitalt ledsagerbevis

Mange personer med funksjonsnedsettelser er avhengig av å ha med seg en ledsager for å delta i samfunnet. I revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen 5 millioner kroner til et pilotprosjekt for å utvikle et digitalt ledsagerbevis.

- Både studentbevis og førerkort digitaliseres, ledsagerbeviset er et naturlig skritt videre. Vi er blitt vant til å ha alt tilgjengelig på telefonen, det skal også gjelde for personer med funksjonsnedsettelse, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

ledsagerbevis
Prosjektansvarlig Anders Tangen, Tilgjengelighetsmerket Norske Konsertarrangører, Styremedlem i Unge Funksjonshemmede, Guro Helene Sørdalen, Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande, bookingsjef på Kulturhuset, Caroline Blomqvist og generalsekretær i Unge Funksjonshemmede, Leif-Ove Hansen. Foto: KUD

Pilotprosjektet er en oppfølging av regjeringens strategi for likestilling av mennesker med funksjonsnedsettelse for perioden 2020-2030 Et samfunn for alle, der kultur og fritid er trukket frem som et særskilt innsatsområde.

 

- Vi vet at mange personer med funksjonsnedsettelse er avhengig av å ha med seg en ledsager for å delta i samfunnet. Med dette pilotprosjektet håper vi å gjøre barrieren for å delta på ting alle andre kan delta på lavere, sier statsråden.

 

Statsråden møtte representanter fra Unge Funksjonshemmede, Norske Konsertarrangører og utestedet Kulturhuset, som har fått Tilgjengelighetsmerket.

De var svært fornøyde med bevilgningen og håpet på et godt samarbeid med statsråden og departementet under arbeidet med pilotprosjektet. Kulturdepartementet vil inkludere både interesseorganisasjoner, kulturbransjen og kommunene i arbeidet.

 

- Norske Konsertarrangører er veldig glade for at regjeringen bevilger 5 millioner kroner til digitale ledsagerbevis. Dette vil gjøre det enklere for mennesker med nedsatt funksjonsevne å delta i samfunnet, og ikke minst på kulturarrangement. For arrangørene vil dette bidra til tryggere og mer oversiktlig bestilling av ledsagerbevis og hvilke tilgjengelighetsbehov den enkelte har, sier Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører.

 

- Et pilotprosjekt på digitalt ledsagerbevis er en god nyvinning som kommer til å gjøre fritidsaktiviteter som konserter enklere for unge med funksjonsnedsettelser, sier generalsekretær i Unge funksjonshemmede, Leif-Ove Hansen.

 

- Som arrangør på et av Norges mest aktive kulturhus er det viktig for oss at alle gjester får en like fin opplevelse. Vi setter derfor pris på langsiktige tiltak innen tilgjengelighet, si er Caroline Blomqvist, bookingsjef på Kulturhuset i Oslo.

 

Ledsagerbevis er et kort utstedt til personer med funksjonsnedsettelser som gir innehaveren rett til å ha med en ledsager gratis eller for rabatert pris på kultur- og fritidsarrangementer og på offentlig transport. Personer med ledsagerbehov skal slippe å betale dobbel pris for å delta på kultur- og fritidsarrangementer.

Til toppen