Historisk arkiv

Svar på spørsmål om kontakten med Dan Gertler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Seher Aydar (Rødt) om utenriksministeren kan gjøre nærmere rede for kontakten mellom Utenriksdepartementet og Dan Gertler før statsråden tiltrådte i oktober 2017.

Skriftlig spørsmål nr. 1424 (2020-2021).
Datert 25.02.2021

Fra representanten Seher Aydar (R) til utenriksministeren:
Kan utenriksministeren gjøre nærmere rede for kontakten mellom Utenriksdepartementet og Dan Gertler før statsråden tiltrådte i oktober 2017 samt redegjøre om hva som var bakgrunnen for at en høyerestående embetsmann foreslo å skrive et anbefalingsbrev til Dan Gertler, og hva slags forklaring nevnte embetsmann har gitt Utenriksdepartementet på hvorfor han valgte å trosse utenriksrådens instruks og likevel sende brevet til Gertler?

Utenriksministerens svar:
Jeg viser til mitt svar av 17. februar d.å. på spørsmål nr. 1298 (2020-2021) fra representanten Lysbakken der jeg redegjorde for at norske myndigheter arbeidet i en årrekke, gjennom skiftende regjeringer og langs ulike spor, for å få Joshua French og Tjostolv Moland overført til Norge.

Et stort antall kontakter ble oppsøkt for å oppnå fremgang i saken. Dette omfattet myndighetsrepresentanter, diplomater, religiøse ledere, samt representanter for sivilsamfunn og næringsliv, både i og utenfor DR Kongo. Dan Gertler ble det etablert kontakt med i 2014 via israelske kontakter. Gertler var en av mange som norske myndigheter kontaktet angående denne saken, fram til den fikk sin løsning i 2017.

Som det tidligere har blitt redegjort for, er Wenneslands brev til Dan Gertler ikke utstedt fra norske myndigheter, og vi innestår ikke for innholdet. Brevet står for Wenneslands regning. Tor Wennesland har i et innlegg i Dagens Næringsliv 15. februar i år beklaget at han sendte brevet.