Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svar på spørsmål om observatørstyrken i Hebron

Utenriksminister Ine Eriksen Søreides svar på et spørsmål fra Åsmund Aukrust (Ap) om den israelske avgjørelsen om å avvikle observatørstyrken i Hebron (TIPH) , og hvordan utenriksministeren vil jobbe for å hindre at de internasjonale observatørene må forlate landet.

Skriftlig spørsmål nr. 849 (2018-2019).
Datert 31.01.2019

Fra representanten Åsmund Aukrust (Ap) til utenriksministeren:
Hva mener utenriksministeren om avgjørelsen om avslutte TIPH og begrunnelsen for den israelske beslutningen, og hvordan vil utenriksministeren jobbe for å hindre at de internasjonale observatørene må forlate landet?

Utenriksministerens svar:
TIPH har i over 22 år bidratt til å fremme stabilitet i Hebron. Den internasjonale tilstedeværelsen har bidratt til å forebygge vold og skape en følelse av sikkerhet i et område preget av spenning og konflikt.  

I en fellesuttalelse 1. februar har jeg sammen med utenriksministrene fra de andre bidragslandene (Sveits, Tyrkia, Italia, Sverige) beklaget den ensidige israelske beslutningen om ikke å fornye mandatet til TIPH. Konsekvensen av beslutningen er at TIPH ikke lenger har et mandat til å utføre sitt observatøroppdrag, og at gjennomføringen av en del av Oslo-avtalene avbrytes.  

Vi har protestert mot den israelske påstanden om at TIPH har motarbeidet Israel, og vi har også gitt klart uttrykk for det overfor israelske myndigheter. Norge og de andre bidragslandene har bidratt til TIPH på invitasjon fra partene. Oppdraget er blitt utført i tråd med mandatet, som i 22 år er blitt fornyet av partene hver sjette måned. 

Situasjonen i Hebron er fortsatt spent og skjør. Jeg er bekymret for konsekvensene av den israelske beslutningen ettersom dette innebærer at konflikthåndteringsmekanismer nå avvikles.  

Norge har jevnlig understreket at bidragene til TIPH er noe vi gjør for partene etter anmodning fra dem. Vi har uttrykt overfor partene at vi er rede til å komme tilbake til Hebron hvis de begge ønsker det.  

 

 

 

 

 

Til toppen