Historisk arkiv

Tja til EU - ny debattside for både troende og tvilere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Simon K. Jóhannsson, EU-delegasjonen

Nyoppstartede Tja til EU skal bidra til økt kunnskap og debatt om Norges forhold til Europa. Vi har møtt noen av de unge initiativtakerne i Brussel.

Georg Riekeles, Espen Berg-Larsen og Ingrid Kylstad. Foto: Simon K. Jóhannsson, EU-delegasjonen

Det nye debattnettstedet tja.eu ble offisielt lansert 28. november og har i uken siden oppstart fått betydelig oppmerksomhet i sosiale medier. Nettstedet mottar oppstartsstøtte fra stiftelsen Fritt Ord og skal være en nøytral plattform som bidrar til økt kunnskap og konstruktiv debatt om Norge, EU og Europa.

Mer enn JA eller NEI

Bak Tja til EU står et redaktørteam på rundt tyve unge mennesker fra hele Norge. Noen av disse jobber i Brussel, mens flesteparten jobber og studerer i Norge. EU-delegasjonen møtte Georg Riekeles, Espen Berg-Larsen og Ingrid Kylstad i Brussel.

Dere lanserte tja.eu på 21-årsdagen etter siste folkeavstemning om norsk EU-medlemskap. Det var vel neppe tilfeldig?

– Det var ikke tilfeldig, nei. Norge har aldri være tettere knyttet til EU. Samtidig er debatten om forholdet til EU og Norges rolle i Europa nesten fraværende. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Riekeles.

– Dette handler ikke om ja eller nei til EU. Det blir for enkelt. Verden påvirker oss og EU er en realitet. Derfor må vi heller diskutere hva som er bra og hva som er dårlig.

– Målgruppen vår er de 2.5 millionene nålevende nordmenn som ikke deltok i folkeavstemningen i 1994. Disse fortjener at man tør å diskutere Norge og EU, og viktige spørsmål som migrasjon, miljø og handel på en skikkelig måte.

Rask vekst i sosiale medier

Hvordan har responsen vært så langt?

– Responsen har vært både overveldende stor og jevnt over positiv, sier Espen Berg-Larsen.

– Vi passerte over 1000 følgere på Facebook den første uken og gleder oss til å vokse videre. Dette er et dugnadsprosjekt hvor alle jobber frivillig og gratis, men vi satser på å levere 3-4 nye saker i uken og forhåpentligvis skape debatt i sosiale medier.

Hver redaktør har ansvar for et tema (energi, landbruk, IKT, utenrikspolitikk osv.) og egen publisering. Plattformen er partipolitisk uavhengig og Nei til EU ønsker siden velkommen.

– Her kan man delta i EU-debatten uten å måtte velge side, sier Berg-Larsen.

Utover vinteren vil Tja til EU publisere intervjuer med profilerte personer som tidligere kommisjonspresident José Manuel Barroso, EØS/EU-minister Vidar Helgesen og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Vi er opptatt av å slippe til både etablerte og nye stemmer, sier Ingrid Kylstad.

– Ta gjerne kontakt

Tja til EU på web

Tja til EU på Facebook

Tja til EU på Twitter