Universitetene og høyskolene skal betale karantenehotell for utenlandske studenter

Mange utenlandske studenter som kommer til Norge over jul må på karantenehotell. Kunnskapsdepartementet ber universitetene og høyskolene dekke kostnaden for de nye utenlandsstudentene.

- Året som har gått har vært en påminnelse om hvor viktig samarbeid på tvers av landegrensene er. Jeg vet at en del internasjonale studenter lurer på om de skal bestille billett eller ikke til Norge over jul på grunn av reglene og kostnaden rundt karantenehotell. Den usikkerheten skal de slippe å ha. Jeg forventer at de norske universitetene og høyskolene dekker denne kostnaden for sine utenlandsstudenter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

For å begrense importsmitte innførte regjeringen 5. november 2020 en ordning med karantenehotell fra 9. november 2020. De aller fleste utenlandsstudentene som kommer til Norge for å studere til våren vil ikke oppfylle vilkårene for unntak fra opphold i karantenehotell.

Karantenetiden må gjennomføres på karantenehotell for utenlandsstudentene

Kunnskapsdepartementet har ikke en forventning om at studentsamskipnadene skal stille opp som karantenehoteller da dette vil bli både kostnadskrevende og praktisk krevende i tråd med gjeldende smittevernkrav. Derfor må utenlandsstudenter, som alle andre, gjennomføre karantenetiden sin på karantenehotellene som allerede finnes eller som vil bli etablert i regi av kommunene.

Disse studentene vil få dekket opphold på karantenehotell

  • Nye internasjonale studenter som tar hele grader i Norge
  • Nye internasjonale studenter som er på utveksling i Norge