Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Vil bryte stillheten om overgrep i idretten

Filmen #starttotalk skal øke bevissthet om overgrep i idretten og gjøre det enklere for barn å si fra.

- Politiet har fortalt meg at pedofile søker seg til miljøer der de har tilgang på barn. Dessverre må vi anta at det er trenere og ledere innen barneidretten som ikke bare har gode hensikter med sitt engasjement, sier barne- og likestillingsminister Linda H. Helleland.

- Nesten alle barn er med i norsk idrett, og mange deltar i flere idretter. Der skal de være trygge, og foreldre skal kunne vite at deres barn ikke risikerer å bli utsatt for seksuell trakassering og overgrep. Jeg er veldig glad for at NIF går så aktivt inn i dette temaet. Nå må særforbundene og idrettskretser ta dette opp lokalt over hele landet, sier kulturminister Trine Skei Grande.

Felles europeisk løft

Det er Europarådet som står bak filmen og kampanjen #starttotalk, som nå har blitt oversatt til norsk. Kampanjen er et felles europeisk løft, der vi ønsker å sette søkelyset på det vanskelige temaet overgrep i idretten. Budskapet er at voksne må begynne å snakke for å forebygge og avdekke overgrep.

- Jeg mener seksuelle overgrep innen barne- og ungdomsidretten har hatt for lite oppmerksomhet i Norge. Derfor er jeg glad for at NIF sammen med regjeringen ønsker å løfte debatten og skape oppmerksomhet rundt dette, sier Helleland.

Flere saker om seksuell trakassering og overgrep

Norges idrettsforbund har de siste årene opplevd en økning i antall henvendelser knyttet til seksuell trakassering og overgrep i idretten.

- Vi går ut med denne videoen fordi seksuell trakassering dessverre er et problem i norsk idrett, som i resten av samfunnet. Vi ser at seksuell trakassering og overgrep også skjer i idrettssammenheng, ofte uten at det blir rapportert, håndtert og reagert på. Det ønsker vi å endre på ved å bryte stillheten, sier Kristin Kloster Aasen, 1. visepresident i Norges idrettsforbund.

Start to talk
Foto: Europarådet
Til toppen