Vil ha flere fiskeglade barn

Regjeringen med fiskeriminister Per Sandberg i spissen gir 12,5 millioner til prosjekter som skal gi barn gode opplevelser med fisk og sjømat.

Her kan du se 360-graders video av Sandberg som presenterer nyheten på God Morgen Norge på TV2.

- Nordmenn spiser mindre fisk, og de unge spiser aller minst. Jeg hører mange si at barn ikke liker fisk, men det er bare tull. Barn liker mat som smaker godt. Vi har fantastiske råvarer rett utenfor stuedøra, og det er mange flinke folk over hele landet som vil gi barn og unge mer kunnskap om sjømat og matlaging, og det er utrolig viktig for meg å støtte dem, sier fiskeriminister Per Sandberg (FrP).

Fiskeriminister Per Sandberg besøker en barnehage

I følge Helsedirektoratets rapport "utvikling i norsk kosthold 2017" har sjømatkonsumet gått ned. Inntaket av fisk er særlig lavt i de yngre aldersgruppene. Derfor bør spesielt barn, ungdommer og unge voksne øke inntaket av sjømat for ikke å gå glipp av de helsemessige fordelene.

- Barn får i seg omtrent halvparten av dagens energiinntak i barnehagen. Maten de spiser der er med på å legge grunnlaget for vaner vi skal ta med oss videre i livet. Barnehage og skole er viktige arenaer for å etablere gode kostholdsvaner og derfor vil vi støtte tiltak som retter seg mot akkurat disse arenaene, sier helseminister Bent Høie (H).

Fiskeriminister Per Sandberg, landbruksminister Jon Georg Dale og helseminister Bent Høie

FAKTA

Regjeringen vil bruke til sammen 12,5 millioner kroner på ulike tiltak som retter seg barn og unge, med målsettingen om å gi de mer kunnskap og gode opplevelser med fisk og sjømat.

Regjeringen vil bruke 5 millioner kroner på kostholdsprogrammet Fiskesprell. Det er et samarbeid mellom Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Norges sjømatråd og Fiskesalgslagene. Det er også forventet at næringen bidrar med et tilsvarende beløp, slik som i 2017. Pengene går til kurs, fagmateriell, inspirasjonshefter og økonomisk støtte til innkjøp av sjømat.

I tillegg gir Nærings- og fiskeridepartementet 7,6 millioner kroner til sjømattiltak i 2018. Pengene skal gå til tiltak som bidrar til å øke sjømatkonsumet hos befolkningen, og tiltak rettet mot barn og unge vil bli prioritert. Både institusjoner, organisasjoner, bedrifter og privatpersoner i Norge søke. Pengene deles ut i to omganger, søknadsfristene er 15. mars og 1. september 2018.

 

Til toppen