Historisk arkiv

Ny betegnelse på departementsråden ved Statsministerens kontor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Pressemelding

Nr.: 232/2001

Dato: 16. november 2001

Ny betegnelse på departementsråden
ved Statsministerens kontor


Kongen har i statsråd i dag besluttet at embetet som departementsråd ved Statsministerens kontor skal betegnes som regjeringsråd. Dette skjer for å synliggjøre dette embetets samordnende ansvar like under Regjeringen.

Departementsråden ved Statsministerens kontor er den fremste embetsperson i sentralforvaltningen. Foruten å inneha ansvaret som øverste administrative sjef for Statsministerens kontor, er vedkommende også leder for Statsrådets og Regjeringens sekretariat, og Regjeringens fremste rådgiver.

Tittelen departementsråd, som har vært benyttet om dette embetet siden 1988, er følgelig lite dekkende for det brede feltet stillingen omfatter. Den markerer forøvrig heller ikke at Statsministerens kontor ikke er et departement. Mellom 1814 og 1969 ble titlene ”regjeringssekretær”, ”statssekretær” og ”statsrådssekretær” benyttet om deler av stillingens innhold. Allerede i 1954 ble det antydet at tittelen burde endres til ”regjeringsråd”.

”Regjeringsråd” ble i perioden mellom 2. mars og 18. mai 1814 benyttet som tittel for medlemmene av prins Christian Frederiks råd, men har siden ikke vært benyttet i Norge.