Historisk arkiv

Status norske bidrag til ISAF og "Enduring freedom"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(04.11.03) Norge har siden januar 2002 vært engasjert i to operasjoner i og omkring Afghanistan, 1) den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF) med hovedansvar å stabilisere situasjonen i og omkring Kabul og 2) den amerikansk-ledede operasjonen "Enduring Freedom" med hovedsiktemål å nedkjempe Al-Qaidas terrornettverk.

Status norske bidrag til ISAF og "Enduring freedom"

(04.11.03) Norge har siden januar 2002 vært engasjert i to operasjoner i og omkring Afghanistan. Den ene er den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF), hvis hovedansvar har vært å stabilisere situasjonen i og omkring Afghanistans hovedstad, Kabul. Den andre er den amerikansk-ledede operasjonen "Enduring Freedom" som har som hovedsiktemål å nedkjempe Al-Qaidas terrornettverk.

Her følger status for nåværende og tidligere norske styrkebidrag i Afghanistan:

INTERNATIONAL SECURITY ASSISTANCE FORCE (ISAF):

Vakt- og sikringsstyrke

Regjeringen har 041103 besluttet å besvare positivt en forespørsel fra NATO om å bidra med et vakt- og sikrings-kompani til den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i Afghanistan. Den norske styrken vil bestå av et mekanisert infanterikompani fra Telemarksbataljonen. Oppdraget er i første omgang knyttet til gjennomføringen av den afghanske grunnlovsgivende forsamling, Loya Jirga. Avdelingen tar sikte på å være operativ i slutten av november.

Sivil-militær samarbeidsenhet

Norge har siden februar 2003 bidratt med en sivil-militær samarbeidsenhet på 14 personer i ISAF. Enheten arbeider i det nord-vestlige Kabul med tilrettelegging for fysisk gjenoppbygging/rehabilitering av veier, skoler, sykehus og annen viktig infrastruktur. Oppdraget planlegges avsluttet i februar 2003.

Medisinsk kirurgisk enhet

Norge har siden september 2003 bidratt med en kirurgisk medisinsk enhet på 40 personer. Enheten er ansvarlig for intensiv behandling av personell i ISAF og inngår i det tyske feltsykehuset på Kabul internasjonale flyplass. Oppdraget planlegges avsluttet i februar 2004.

Eksplosivryddere 15-20 eksplosivryddere arbeidet med å uskadeliggjøre og fjerne farlige eksplosiver i og omkring Kabul i perioden februar 2002 til februar 2003. Disse soldatenes spesialkompetanse er etterspurt, og Norge hadde i denne perioden lederansvaret for eksplosivrydding i ISAF.

Transportkontroll Et lag på 10 soldater var i perioden februar-mai 2002stasjonert på Kabul flyplass. Denne gruppen håndterte personelltransport, lasting, lossing og andre bakkefunksjoner på flyplassen.

OPERASJON "ENDURING FREEDOM"

Spesialstyrker Kontingenter fra Marinejeger-kommandoen og Hærens jegerkommando har sammen med spesialstyrker fra flere andre nasjoner deltatt i operasjoner ledet av amerikanerne. Disse soldatene har spesialkompetanse på en rekke områder, blant annet operasjoner under vanskelige vinterforhold. Norge har deltatt med spesialstyrker i to perioder, i første halvdel av 2002 og fra mars til september 2003.

F-16 kampfly I perioden oktober 2002 til mars 2003 deltok Norge med seks F-16 jagerfly. Flyene var stasjonert på basen i Manas, som ligger ved Kirgisistans hovedstad, Bishkek. Norge samarbeidet med Danmark og Nederland, som bidro med tilsvarende fly. Hovedoppgaven var nærstøtte for personell som deltar i operasjon Enduring Freedom, og ved eventuelt behov å gi støtte til den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF). Oppdraget involverte rundt 130 nordmenn.

Mineryddere 15 mineryddere med to Hydrema mineryddingsmaskiner begynte tidlig i januar 2002 arbeidet med å fjerne miner i Afghanistan - først på flyplassen i Kandahar, senere på flyplassen Bagram, som ligger like nord for Kabul. Det er i stor grad de norske mineryddernes fortjeneste at disse to viktige flyplassene er blitt operasjonelle knutepunkter. Oppdraget ble avsluttet i mai 2002.

Transportfly Et Hercules C-130 transportfly var i perioden april-oktober 2002 stasjonert på flyplassen Manas. Flyet fraktet forsyninger og mannskaper inn i Afghanistan. Vel 60 nordmenn var involvert i denne operasjonen. Nordmennene samarbeidet med tilsvarende kontingenter fra Danmark og Nederland.

Overvåking Som støtte til operasjon "Enduring Freedom" har norske besetninger deltatt i overvåkingen av amerikansk luftrom med AWACS-fly. Denne operasjonen, "Eagle Assist", ble avsluttet i mai 2002.

I NATO-operasjonen ”Active Endeavour” i Middelhavet har Norge deltatt siden høsten 2001 deltatt med fregatter og ubåter. Videre har 4 norske MTBer deltatt i patruljeringen av Gibraltar-stredet i perioden mars - oktober 2003.