Historisk arkiv

USA vurderer å bruke materiell fra norske lager i kampen mot internasjonal terrorisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Amerikanske myndigheter har informert Norge om at USA vurderer å omdisponere noe av det forhåndslagrede materiellet i Norge i kampen mot terrorisme. I det alt vesentlige dreier dette seg om materiell øremerket for en marineinfanteribrigade i Trøndelag , Norway Air Landed Expeditionary Brigade (NALMEB).

Pressemelding

Nr.: 067/2001
Dato: 21.12.01

USA vurderer å bruke materiell fra norske lager i kampen mot internasjonal terrorisme

Amerikanske myndigheter har informert Norge om at USA vurderer å omdisponere noe av det forhåndslagrede materiellet i Norge i kampen mot terrorisme. I det alt vesentlige dreier dette seg om materiell øremerket for en marineinfanteribrigade i Trøndelag , Norway Air Landed Expeditionary Brigade (NALMEB). Omfanget av materiell som eventuelt skal tas ut er ikke endelig klarlagt, men det antas at det vil dreie seg om ca en tredjedel av den totale mengde. USA har forsikret norske myndigheter om at materiellet vil bli erstattet.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier i en kommentar at det er helt naturlig at USA vurderer dette i lys av den foreliggende situasjon og at dette viser fleksibiliteten i det norsk-amerikanske forhåndslagringskonseptet.

NALMEB-avtalen mellom Norge og USA ble inngått i 1981 og revidert og undertegnet på nytt i 1995. Avtalen omfatter lagring av tungt materiell, kjøretøyer og ammunisjon for det amerikanske marinekorpset (US Marines) i Trøndelagsområdet. I en krisesituasjon er det mulig å fly inn styrkens personell og la disse utnytte det lagrede materiellet. Derved har styrken en langt kortere reaksjonstid enn den ellers ville hatt. Selv om NALMEB primært har vært myntet på innsats i Norge, har det fra amerikansk side alltid vært presisert at styrken kunne settes inn også i andre områder. Det forhåndslagrede materiellet vedlikeholdes av norsk personell og holder en meget høy standard.

En større gruppe fra US Marines vil ankomme Trøndelagsområdet i romjulen for å starte forhåndsplanlegging av eventuelle uttak.

Utstyr ble tatt ut fra lagrene i Norge i forbindelse med Kosovo krisen og dette ble erstattet da krisen var over.

Vi viser også til Forsvarsdepartementets informasjonsside Kampen mot terror.