Historisk arkiv

Forsvarsministeren takker nordmenn for innsatsen i USA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Torsdag 16. mai avsluttet NATO et oppdrag der flere land har bistått USA med terrorovervåkning av amerikanske byer. En gruppe nordmenn har deltatt, og Forsvarsminister Kristin Krohn Devold takket nordmennene for et godt utført oppdrag. Avslutningen av NATO-oppdraget ble markert med en seremoni i Tyskland samme dag. NATOs generalsekretær George Robertson var til stede.

Pressemelding

Nr.: 32/2002
Dato: 15.05.02

Forsvarsministeren takker nordmenn for innsatsen i USA

Torsdag 16. mai avslutter NATO et oppdrag der flere land har bistått USA med terrorovervåkning av amerikanske byer. En gruppe nordmenn har deltatt, og Forsvarsminister Kristin Krohn Devold takker nordmennene for et godt utført oppdrag. Avslutningen av NATO-oppdraget blir markert med en seremoni i Tyskland samme dag. NATOs generalsekretær George Robertson vil være til stede.

Nordmennene har bemannet overvåkingsfly av typen AWACS. Flyene har sin hovedbase i Geilenkirchen i Tyskland der 24 nordmenn er stasjonert. De fleste av disse har vært involvert i USA-oppdraget. Oppdraget har vært en del av en felles NATO-innsats der totalt 13 land har bidratt. Bakgrunnen var at amerikanerne trengte noen av sine overvåkningsfly andre steder enn på hjemmebane, blant annet i Afghanistan. Aldri før har NATO-fly fra Europa fløyet over Atlanterhavet for å komme amerikanerne til unnsetning etter en krigshandling. Pentagon har nå besluttet å trappe ned overvåkningen, og 16. mai er oppdraget over for NATO-pilotene.

- Jeg legger stor vekt på at Norge kan bidra med mannskap og utstyr i NATO. Norge har høstet anerkjennelse fra både NATOs generalsekretær George Robertson og den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld for innsatsen i kampen mot terror. Jeg vil takke nordmennene for en godt utført jobb i USA, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Pressen inviteres til en seremoni på flybasen i Geilenkirchensom markerer avslutningen av oppdraget.

Seremonien finner sted torsdag 16. mai klokken 13:30. NATOs generalsekretær George Robertsen og general Joseph W. Ralston vil være til stede. Det vil bli anledning til å filme at et AWACS-fly lander og at personellet forlater flyene.

Ansvarlig norsk offiser Roy Olsen vil være til stede og tilgjengelig for spørsmål. Olsen var selv i USA i fem uker. Oberst Olsen kan nås på telefon + 49 2451 63 3000 eller + 49 1712 82 8504.

Det er egne prosedyrer for adgangsklarering til flybasen. Interesserte bes om å melde seg til NATO E-3A Component Public Information Office på telefon + 49 2451 63 2480 senest klokken 17:00 onsdag 15. mai.

For mer informasjon kontakt fungerende pressetalskvinne Monica Dahlberg på telefon 23 09 22 77.

Vi viser også til Forsvarsdepartementets informasjonsside Kampen mot terror .