Historisk arkiv

Vakt- og sikringskompani til Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(04.11.03) Regjeringen har besluttet å besvare positivt en forespørsel fra NATO om å bidra med et vakt- og sikringskompani til den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i Afghanistan.

Pressemelding

Nr.: 38/2003
Dato: 04.11.03

Vakt – og sikringskompani til Afghanistan

(04.11.03) Regjeringen har besluttet å besvare positivt en forespørsel fra NATO om å bidra med et vakt- og sikringskompani til den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i Afghanistan. Den norske styrken skal i første omgang bidra til å sikre gjennomføringen av Loya Jirga-prosessen.

Vakt- og sikringsstyrken vil bestå av et mekanisert infanterikompani på ca 200 soldater fra Telemarksbataljonen. Det tas sikte på å erklære avdelingen operativ for ISAF i slutten av november.

Det afghanske storrådet Loya Jirga skal etter planen tre sammen i desember for å utforme Afghanistans nye grunnlov. Grunnlovsforsamlingen kan vare til januar/februar 2004. En vellykket Loya Jirga vil være et viktig ledd i Bonn-prosessen og medvirke til en tilfredsstillende gjennomføring av det planlagte valget i juni neste år.

- I vårt budsjettforslag for 2004 har vi gjort rede for at vi i Afghanistan, som følge av NATOs beslutning om å overta ledelsen av ISAF fra august i år, ønsker å prioritere deltakelse i denne operasjonen. Det følger vi nå opp. Vi er innforstått med at dette er et krevende og risikofylt oppdrag, og vi vil legge særlig vekt på best mulig sikkerhet for den styrken vi sender av gårde, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Oppdraget for ISAF vil for 2004 dekkes innenfor planlagte internasjonale operasjoner i Forsvarsdepartementets budsjett. Inndekning for bidragets kostnader for november og desember 2003 vil det bli redegjort for i regjeringens nysalderings- og omgrupperingsproposisjoner.

Norge har vært engasjert i to operasjoner i og omkring Afghanistan. I tillegg til den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF (International Security Assistance Force), hvis hovedoppgave har vært å stabilisere situasjonen i og omkring hovedstaden Kabul, har Norge bidratt til den amerikansk-ledede operasjonen "Enduring Freedom", som har som hovedsiktemål å nedkjempe Al-Qaidas terrornettverk.