Historisk arkiv

Den norske styrken fortsetter oppdraget i ISAF i Kabul

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(06.01.04) Det norske vakt- og sikringskompaniet fortsetter sitt oppdrag i ISAF-styrken i Kabul etter at det afghanske storrådet Loya Jirga har vedtatt en ny grunnlov for Afghanistan.

Pressemelding

Nr.: 1/2004
Dato: 06.01.04

Den norske styrken fortsetter oppdraget i ISAF i Kabul

(6. januar 2004) Det norske vakt- og sikringskompaniet fortsetter sitt oppdrag i ISAF-styrken i Kabul etter at det afghanske storrådet Loya Jirga har vedtatt en ny grunnlov for Afghanistan. Det norske kompaniet har bidratt til å ivareta sikkerheten under gjennomføringen av den grunnlovgivende forsamling.

Det norske kompaniet i den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF) er en hurtig reaksjonsstyrke og består av ca. 180 mann. Kompaniet fortsetter sitt oppdrag i ISAF-styrken og vil sammen med andre avdelinger løse rutinemessige vakt- og sikringsoppdrag i et geografisk avgrenset område i Kabul by for å opprettholde sikkerhet og stabilitet.

NATO vurderer nå ulike muligheter for å styrke ISAFs rolle utenfor Kabul, bl.a. ved etablering av såkalte Provincial Reconstruction Teams (PRT). Alliansen har foreløpig besluttet å avgrense operasjonsområdet for ISAF til Kabul og omegn, samt provinsen Konduz. Regjeringen vil også vurdere muligheten for å delta med personell til PRT innenfor en nordisk-britisk ramme senere i år.

Vakt- og sikringskompaniet har siden begynnelsen av desember 2003 bidratt til å beskytte og sikre delegatene under Loya Jirga. Oppdraget i ISAF vil i første omgang vare frem til august 2004. Utgiftene forbundet med oppdraget er for første halvår anslått til 75 millioner kroner og dekkes innenfor Forsvarsdepartementets budsjett.