Historisk arkiv

Norge styrker innsatsen i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(06.05.04) Norge vil følge opp forespørsler fra NATO og styrke den militære innsatsen i Afghanistan.

Pressemelding

Nr.: 14/2004
Dato: 06.05.04

Norge styrker innsatsen i Afghanistan

Norge vil følge opp forespørsler fra NATO og styrke den militære innsatsen i Afghanistan. Fra sommeren vil Norge bidra med personell til et regionalt stabiliseringsteam i det nordvestlige Afghanistan, et vakt- og sikringskompani og et ledelseselement for en av bataljonsstridsgruppene i Kabul.

Det norske engasjementet i Afghanistan i 2. halvår 2004 kommer dermed til å bestå av rundt 300 personell, en økning på om lag 70 i forhold til dagens styrkenivå, inkludert et nasjonalt støtteelement og stabsoffiserer i ISAFs hovedkvarter. Hele bidraget blir finansiert innenfor Forsvarsdepartementets budsjett.

- Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fortsatt svært spent. Sikkerhet er en forutsetning for etablering av fred og stabilitet i Afghanistan og en betingelse for gjennomføring av de planlagte valgene i september. FNs generalsekretær har etterlyst et større internasjonalt engasjement utenfor Kabul, og NATO har påtatt seg en sentral rolle for å støtte de afghanske myndighetene. Vi ønsker å yte våre bidrag til at stabiliseringsprosessen skal lykkes, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold, som understreker at oppdragene i Afghanistan er krevende og risikofylte.

- Foruten å støtte opp under arbeidet med å skape fred og stabilitet i Afghanistan, vil de norske bidragene underbygge Norges rolle som troverdig bidragsyter til NATOs operasjoner. Oppdragene i Afghanistan vil også gi Forsvaret verdifull erfaring og kompetanse, sier forsvarsministeren.

Fra sommeren planlegger Norge med følgende bidrag i Afghanistan:

Regionale stabiliseringsteam
NATOs målsetting er å etablere fem såkalte PRTer (Provincial Reconstruction Team) i det nordlige og vestlige Afghanistan i løpet av de kommende måneder. Norge vil bidra med inntil 30 personell i et britisk-ledet PRT, der også Finland vil stille med soldater. Dette regionale stabiliseringsteamet vil bestå av i underkant av 100 personell, og det får sin base i Meymaneh i det nordvestlige Afghanistan. Det planlegges med at laget kan være operativt i begynnelsen av juni. På grunn av at av den NATO-ledede ISAF (International Security Assistance Force) foreløpig ikke har dekket alle sine styrkebehov, vil laget i Meymaneh innledningsvis være underlagt den amerikanskledede OEF (Operation Enduring Freedom), der Norge tidligere har vært engasjert med flere styrkebidrag. Kommandoen vil overføres til NATO ved ISAF når de nødvendige kapasiteter er skaffet til veie.

Vakt- og sikringskompani/ledelseselement
Norge vil videreføre vakt- og sikringskompaniet i Kabul i annen halvdel av 2004. Dette kompaniet bidro til sikkerheten rundt gjennomføringen av grunnlovsforsamlingen Loya Jirga ved årsskiftet. Kompaniet på i underkant av 200 soldater vil inngå i en av ISAFs tre bataljonsstridsgrupper, som hver skal bestå av tre kompanier. Oppdraget vil som i dag i hovedsak omfatte sikring av et område i Afghanistans hovedstad. Norge har også påtatt seg å stille et ledelseselement på rundt 50 personell for en av de tre bataljonsstridsgruppene fra august.