Historisk arkiv

Norske bidrag til Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(07.05.04) Regjeringen tar sikte på å forlenge det norske bidraget med stabsoffiserer i britisk og polsk sektor i Irak også etter 1. juli. Ingeniørkompaniet vil som planlagt avslutte sitt oppdrag 30. juni, etter ett års innsats.

Pressemelding

Nr.: 16/2004
Dato: 07.05.04

Norske bidrag til Irak

Regjeringen tar sikte på å forlenge det norske bidraget med stabsoffiserer i britisk og polsk sektor i Irak også etter 1. juli. Norge vil i tillegg følge FNs oppfordring om å bidra med personell til trening og gjenoppbygging av det irakiske forsvaret. Ingeniørkompaniet vil som planlagt avslutte sitt oppdrag 30. juni, etter ett års innsats.

- Norsk deltagelse i Irak er forankret i FNs sikkerhetsrådsresolusjoner 1483 og 1511, der det slås fast at internasjonal militær innsats er nødvendig for Iraks stabilitet og sikkerhet, fremtidig irakisk selvbestemmelse og for trygging av FNs virksomhet i landet. Norge har hele tiden fulgt FN-sporet, og når FN ber verdenssamfunnet om støtte til gjenoppbygging og stabilisering av Irak, så vil vi fra norsk side følge den oppfordringen, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Det er også viktig å støtte FNs arbeid med å etablere en irakisk overgangsregjering, gjennom å bidra til sikkerheten i denne fasen. Hun understreker at Regjeringen forutsetter at det foreligger et avklart folkerettslig grunnlag for det internasjonale militære nærværet etter 1. juli, når en irakisk overgangsregjering forventes å være på plass.

Ingeniørkompaniet avslutter sitt oppdrag som planlagt 30. juni, og vil deretter reise hjem i løpet av de påfølgende to uker. Kompaniet har gjort en betydelig innsats i gjennombyggingen av infrastruktur i Basra og omegn, og bidraget har vært høyt verdsatt av våre samarbeidspartnere.

I tillegg til ingeniørkompaniet, har Norge hatt ca. 10 stabsoffiserer i britisk og polsk sektor siden i fjor sommer. I disse to sektorene er de fleste europeiske Nato-land engasjert, og Nato har et spesielt ansvar for å støtte polsk sektor. Regjeringen tar sikte på å fortsette med dette bidraget. Stabsoffiserene har oppgaver blant annet knyttet til planlegging, logistikk, CIMIC (sivilt-militært samarbeid), etterretning og ingeniøroperasjoner.

FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1511 viser til betydningen av å etablere effektive sikkerhetsstyrker for å opprettholde lov og orden i Irak, og medlemslandene oppfordres i resolusjonen til å bidra til å trene og utstyre disse styrkene. Regjeringen tar derfor sikte på å bidra med et mindre antall offiserer, som sammen med militært personell fra andre land vil bidra til gjenoppbygging av de militære styrkene i Irak.

Utgiftene for disse bidragene vil bli dekket innenfor rammen av forsvarsbudsjettet.