Historisk arkiv

Forsvarsdepartementet har undertegnet avtale om den internasjonale sikkerhetsstyrken for Afghanistan (ISAF)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Norge var torsdag 10. januar ett av 16 land som i London undertegnet en avtale om den internasjonale sikkerhetsstyrken for Afghanistan ( International Security Assistance Force; ISAF).

Forsvarsdepartementet har undertegnet avtale om den internasjonale sikkerhetsstyrken for Afghanistan (ISAF)

Norge var torsdag 10. januar ett av 16 land som i London undertegnet en avtale om den internasjonale sikkerhetsstyrken for Afghanistan ( International Security Assistance Force; ISAF). Fra norsk side ble avtalen undertegnet med forbehold om endelig godkjenning. Forsvarsdepartementet har i dag godkjent avtalen, etter at Kongen i statsråd i dag vedtok å gi departementet fullmakt om inngåelse av avtalen.

Avtalen formaliserer forholdet mellom de deltakende nasjoner i styrken. Foruten Norge er deltakerlandene Storbritannia (som har ledelsen av styrken), Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Italia, Nederland, New Zealand, Portugal, Romania, Spania, Sverige, Tyrkia, Tyskland og Østerrike. I tillegg forventes det at Belgia og Bulgaria vil slutte seg til avtalen på et senere tidspunkt. Styrken er autorisert av FNs sikkerhetsråd og dens oppdrag er nærmere identifisert i en avtale ( Military Technical Agreement) mellom sjefen for styrken og den afghanske interimsadministrasjonen som ble undertegnet 4. januar.

Den internasjonale sikkerhetsstyrken vil bestå av omkring 5000 personell, og vil operere i Kabul og omegn. Hovedkvarteret er allerede etablert og operativt. Norske bidrag vil være et stabselement på inntil fire offiserer, en eksplosivrydderavdeling på 15 personer og en transportkontrollenhet på 7-10 personer. Disse enhetene forventes å være på plass i området tidlig i februar.

VEDLEGG