Historisk arkiv

Ubåten KNM Utvær til Middelhavet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Gunnar Heløe og skipssjef KNM Utvær, Øistein H. Jensen(13.01.03) Ubåten KNM Utvær til Middelhavet - statssekretær Gunnar Heløe var i dag i Bergen og tok farvel med mannskapet før avreisen til NATO-operasjonen Active Endeavour.

Ubåten KNM Utvær til Middelhavet

(13.01.03) Ubåten KNM Utvær til Middelhavet - statssekretær Gunnar Heløe var i dag i Bergen og tok farvel med mannskapet før avreisen til NATO-operasjonen Active Endeavour.


Mannskapet på ubåten KNM Utvær

Ubåten KNM Utvær deployerer mandag 13. januar til Middelhavet for å støtte NATOs flåtestyrke som patruljerer dette området. Det vil ta to uker før ubåten passerer Gibraltar, og den vil være tilstede i Øst-Middelhavet rundt den 13. februar.

NATO-operasjonen Active Endeavour pågår i det østlige Middelhav som et ledd i kampen mot internasjonal terrorisme. Operasjonen driver patruljering og overvåkning i det østlige Middelhav, ved hjelp av overflatefartøy og ubåter. Norge har tidligere deltatt både med fregatter og ubåten KNM Uthaug. Siste bidrag var KNM Trondheim som returnerte til hjemmebasen 19. desember etter å ha patruljert for den stående atlanterhavsstyrken, STANAVFORLANT, siden 2. september.

KNM Utvær er av ULA klassen og har en besetning på 24. Oppdraget i Middelhavet forventes å vare til midten av mai 2003.

Statssekretær Gunnar Heløe mener det er viktig at mindre land som Norge også viser evne og vilje til å bidra aktivt i kampen mot terrorisme med relevante styrkebidrag. I tillegg til vår egen interesse i å bekjempe og forebygge terror, er det også viktig å sende et klart signal til våre allierte om at vi er rede til å bidra.

Det norske forsvarets kapasitet på området er begrenset, men bidragene som deltar i de ulike operasjonene holder meget høy kvalitet. Til sammen viser styrkebidragene at Norge er i stand til å sende relevante styrker som kan løse krevende oppdrag under vanskelige forhold. Offiserer og soldater som tjenestegjør i de ulike operasjonene gjør en formidabel innsats langt hjemmefra for å bidra i den internasjonale kampen mot terror, avslutter Heløe.