Historisk arkiv

Norske bidrag til militære operasjoner i utlandet i 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(20.12.04) Som et bidrag til internasjonal sikkerhet og et ledd i kampen mot terrorisme satses det i store trekk på å videreføre Norges nåværende engasjement i operasjoner i utlandet også i 2005. Det legges til grunn et vedtatt budsjett på 800 millioner kroner.

Norske bidrag til militære operasjoner i utlandet i 2005

(20.12.04) Som et bidrag til internasjonal sikkerhet og et ledd i kampen mot terrorisme satses det i store trekk på å videreføre Norges nåværende engasjement i operasjoner i utlandet også i 2005. Det kan likevel bli aktuelt med visse justeringer i fordelingen mellom operasjonene. Det vil også måtte tas hensyn til eventuelle endringer i de militære og politiske forutsetningene i konfliktområdene. Det legges til grunn et vedtatt budsjett på 800 millioner kroner.

Afghanistan

ISAF

Antallet norske styrker i ISAF (International Security Assistance Force) er nå ca 350. Afghanistan vil også i 2005 være det viktigste området for norsk militær innsats i utlandet, og det legges neste år opp til en moderat økning i våre bidrag. Dette er i samsvar med NATOs prioriteringer. Hovedtyngden av engasjementet vil fortsatt være lagt til Kabul, med deltakelse i den multinasjonale brigaden i form av en kompanienhet som inngår i en multinasjonal stridsgruppe. Norge vil lede denne stridsgruppen i 2005. Videre vil vi bidra med et antall stabsoffiserer til ISAFs hovedkvarter og til hovedkvarteret for den internasjonale brigaden. Vi vil også videreføre engasjementet på Kabul flyplass hvor vi deltar med et mindre antall brannmenn i en fellesnordisk ramme.

I tillegg har vi ca 25 personell stasjonert i Meymaneh i det nordlige Afghanistan. Dette personellet inngår sammen med et finsk bidrag i et såkalt Provincial Reconstruction Team (PRT) som ledes av Storbritannia. Det kan bli aktuelt å styrke engasjementet i Meymaneh.

Balkan

Siden sommeren 2004 har vi deltatt med en helikopterenhet med 4 transporthelikoptre til KFOR (Kosovo Force). Bidraget videreføres fram til sommeren 2005. Vi tar ellers sikte på å videreføre vårt engasjement med et mindre antall stabsoffiserer i NATO-hovedkvarteret både i Kosovo og i Makedonia.

EU innledet operasjon Althea i Bosnia i begynnelsen av desember. Samtidig ble NATOs operasjon SFOR (Stabilisation Force) avviklet.

Norge vil delta i EU-operasjonen med et mindre antall stabsoffiserer og et liaisonlag.

Baltikum

Som en del av NATOs samlede støtte til kontroll med og patruljering av de baltiske lands luftrom har Norge siden april 2004 bidratt med en luftkontrollenhet. Dette engasjementet vil vare fram til 1. april 2005. Fra 12. januar til 1. april 2005 vil vi også bidra med 4 F-16 til patruljering av luftrommet over de baltiske land. Dette er en del av en alliert rotasjonsordning som vil vare fram til sommeren 2006.

Middelhavet /Operasjon Active Endeavour

NATOs maritime operasjon Active Endeavour vil bli videreført. Fra norsk side har man høsten 2004 deltatt med en ubåt. I 2005 planlegges deltakelse med en ubåt i en kortere periode våren 2005, samt deltakelse med et maritimt patruljefly i en lengre periode høsten 2005. I tillegg planlegges det med at inntil 4 MTB’er (maritime patruljefartøy) er tilgjengelig for patruljering i området rundt Gibraltar i andre halvår av 2005.

NRF (NATO Response Force)

NRF er NATOs hurtigutrykningsstyrke som kan rykke ut i aktuelle operasjonsområder på meget kort varsel. Styrkeelementene har derfor høy beredskap i den perioden de er innmeldt til NRF. Norge har innmeldt styrkeelementer fra alle forsvarsgrener til NRF 4 og 5 henholdsvis første og annet halvår i 2005. Telemark bataljon er et av de bidragene som står på NRF beredskap for NRF 4.

Irak

I 2005 planlegger Norge å videreføre sin deltakelse i den internasjonale stabiliseringsstyrken (MNF –I Multinational Forces Iraq)med inntil 10 stabsoffiserer. Det norske personellet inngår i det britiske og det polske divisjonshovedkvarteret.

Regjeringen har i tillegg besluttet å tilby et begrenset antall personell til NATOs treningsmisjon i Irak (NTM- I NATO Training Mission Iraq). Hensikten med NATOs engasjement er å bidra til opplæring av irakisk personell. Fra norsk side vil det være aktuelt å bidra med instruktører, stabsoffiserer og støttepersonell knyttet til opplæringsvirksomheten.

Sudan

Norge har siden etableringen i 2002 bidratt med flere offiserer til den flernasjonale styrken Joint Monitoring Commission, som overvåker fredsavtalen inngått for Nuba-fjellene. Styrken vil integreres i den kommende FN-operasjonen i Sudan.

Det legges også opp til å bidra med inntil 20 personell til FN-operasjonen i form av stabsoffiserer/observatører og et lite sanitetselement når operasjonen blir iverksatt.

Etiopia/Eritrea

Nåværende bidrag på fem offiserer i UNMEE (United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea) videreføres.

Midt-Østen

Norge har i lang tid deltatt med observatører i FNs Truce Supervision Organization (UNTSO). Det nåværende bidraget på 10-12 offiserer videreføres i 2005.

Likeledes videreføres det norske bidraget på 3 offiserer i Multinational Force and Observers (MFO) i Sinai.