Historisk arkiv

Forsvarssektorens miljøvernarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Forsvarsdepartementet redegjør for sektorens utfordringer og gjennomførte tiltak i miljøredegjørelse 2005.

Forsvarssektorens miljøvernarbeid

(05.10.06) Forsvarsdepartementet redegjør for sektorens utfordringer og gjennomførte tiltak i miljøredegjørelse 2005.

Forsvarets miljøvernarbeid har relativt lang tradisjon, og er i dag meget omfattende. Det utføres mye godt miljøvernarbeid av mange entusiastiske og kompetente ansatte, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som i dag legger frem miljøredegjørelse for forsvarssektoren. Innsatsen bærer fortsatt preg av oppryddingsoppgaver etter tidligere tiders forurensende virksomhet, men innsatsen er i økende grad rettet inn mot forebyggende tiltak for å hindre eller minimere miljøskader fra dagens virksomhet.

Det er første gang Forsvarsdepartementet utgir en omfattende miljøredegjørelse som beskriver sektorens miljøutfordringer, rapporterer om hendelser og gjennomførte tiltak i 2005 og omtaler aktuelle miljøverntiltak på kort og lang sikt.

Bruk av ammunisjon som inneholder hvitt fosfor, tungmetallavrenning fra skyte- og øvingsfelt, støy fra militær flyging og funn av radioaktivt materiale er blant de utfordringer Forsvaret har håndtert i 2005, og som det fortsatt gjøres betydelig innsats med for å forbedre.

Arbeidet med kartlegging av tungmetaller og utlekking fra Forsvarets skyte- og øvingsfelt er videreført, og økt innsats er iverksatt for å utvikle kunnskap og metoder for avrenningssikring. Undersøkelser og opprydding av forurensede områder på land og i sjø er videreført, og alle pålegg fra Statens forurensningstilsyn er gjennomført.

Forsvaret har fullført arbeidet med kartleggingen av biologisk mangfold, og nesten 100 områder er nå kartlagt. Utarbeidelse av forvaltningsplaner for biologisk mangfold i skyte- og øvingsfelt og utarbeidelse av strategi for rehabilitering av naturskader er aktuelle tiltak. Forsvaret er i ferd med å oppfylle det nasjonale målet om å etablere kunnskapsbasert forvaltningssystem for biologisk mangfold.

På landsbasis har nå halvparten av etablissementene etablert avfallsplaner. Forsvaret deltok med aktiviteter i den nasjonale ”Hold Norge Rent”-kampanjen i 2005. Erfaringer viser at det er betydelig økonomisk gevinst ved riktig håndtering av avfall, i tillegg til miljøgevinsten, og aktiviteten videreføres for å oppnå enda bedre resultater.

Forsvarets miljøvernrelaterte tiltak beløp seg til om lag 274 mill. kr i 2005. I tillegg kommer Kystvaktens innsats innenfor ressurs- og miljøovervåking.

Miljøvernredegjørelsen 2005 (pdf, 766 KB)

 Oversiktsside for miljøvern i forsvarssektoren