Historisk arkiv

Ros til norske styrker i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(04.11.04) Norske styrker gjør en kjempejobb, slår forsvarsministeren fast etter å ha fått med seg alt fra fotpatrulje i Kabul til guvernørbesøk i Meymaneh.

Ros til norske styrker i Afghanistan

Norske styrker gjør en kjempejobb, slår forsvarsministeren fast etter å ha fått med seg alt fra fotpatrulje i Kabul til guvernørbesøk i Meymaneh.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold ble kastet rett inn i soldathverdagen i Kabul da hun ankom Afghanistan mandag formiddag. En flere timer lang patrulje viste kontrastene i millionbyen som de norske soldatene i den internasjonale sikkerhetsstyrken (ISAF) opererer i.

Statsråden hadde også samtaler med president Hamid Karzai. Presidenten takket for Norges bidrag i Afghanistan, og påpekte dessuten den høye deltagelsen blant afghanske kvinner under valget.Statsråden hadde også samtaler både med internasjonale militære sjefer og afghanske politikere.

Også den norskledede Battle Group 3 fikk besøk av forsvarsministeren. Der møtte hun både norske, belgiske, ungarske og amerikanske soldater.

- Norge er et lite land som er avhengig av å kunne delta innenfor multinasjonale rammer. Det vi bidrar med her i Afghanistan viser at vi kan lede, og at vi har en utrolig god vernepliktsmasse, sa Krohn Devold.

Forsvarsministeren la selvsagt også turen oppom de norske soldatene som tjenestegjør sammen med briter og finner i et Provincial Reconstruction Team (PRT) i Meymaneh, nord i Afghanistan. Også det norske personellet der oppe fikk skryt av forsvarsministeren, som ikke er i tvil om at det Norge gjør i Afghanistan er riktig.

- Det er viktig at vi bidrar både i Kabul og i nord. NATO har bestemt å utvide operasjonsområdet i Afghanistan, og gjennom PRT bidrar Norge til det, sa ministeren, og sa at hun vil lytte til de militære rådene hun har fått under oppholdet når det gjelder Norges videre engasjement i Afghanistan. Stasråden lot det dessuten skinne gjennom at hun var ikke så rent lite stolt etter å pratet med alle fra den afghanske presidenten til militære sjefer i ISAF;

- Jeg har sjelden hørt så mye ros om norsk personell som her nede!

Forsvarsministeren takket også ja til det ærefulle oppdraget å åpne det nye operasjonssenteret (som også fungerer som shelter) til Kvalerieskadronen. Mesteparten av arbeidet med den nye ”opsen” er utført av eskadronen selv.

Foto: Stine W. Skjæret