Historisk arkiv

Norske jagerfly i midlertidig NATO-oppdrag i Baltikum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(18.11.04) Norge vil etterkomme en forespørsel fra NATO og tilby fire F-16 jagerfly i tre måneder til NATOs kontroll av luftrommet over Baltikum.

Norske jagerfly i midlertidig NATO-oppdrag i Baltikum

Norge vil etterkomme en forespørsel fra NATO og tilby fire F-16 jagerfly i tre måneder til NATOs kontroll av luftrommet over Baltikum. NATO har siden de tre baltiske landene ble medlemmer i Alliansen i april i år hatt ansvaret for ”Air Policing” i Baltikum, og oppdraget har gått på rotasjon mellom medlemsland. Så langt har Belgia, Danmark og Storbritannia bidratt med jagerfly, og andre NATO-land vil overta når de norske jagerflyene trekkes hjem.

alt:

Bakgrunnen for NATOs engasjement er at de tre baltiske land mangler selvstendig militær luftkontrollkapasitet. NATO har en klar kollektiv sikkerhetsforpliktelse overfor de nye medlemslandene, og inntil en permanent ordning for kontroll av luftrommet er på plass, vil dagens midlertidige løsning forlenges.

NATO har basert sin luftkontroll i Baltikum på at medlemslandene stiller med jagerfly, utstyr og personell basert på en tre måneders rotasjonsordning. Dette sikrer en god byrdefordeling. I år har Belgia, Danmark og Storbritannia stilt jagerfly til disposisjon, mens Norge vil kunne overta i første kvartal 2005. Fra norsk side planlegges det med å kunne stille fire F-16 jagerfly sammen med personell til å operere disse.

Norge har også bidratt med en luftkontrollenhet som har vært utplassert i Baltikum siden april. Deployeringen vil bli forlenget ut mars 2005.