Historisk arkiv

Høring om økt bruk av DNA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Justisdepartementet sender på høring et forslag om å utvide adgangen til å innhente DNA-prøver og registrere DNA-profiler til bruk i strafferettspleien. – DNA er et effektivt redskap for å oppklare flere forbrytelser, sier justisminister Knut Storberget.

Pressemelding

Nr.: 19 – 2005
Dato: 03.03.2006

Høring om økt bruk av DNA i strafferettspleien

Justisdepartementet sender i dag på høring et forslag om å utvide adgangen til å innhente DNA-prøver og registrere DNA-profiler til bruk i strafferettspleien (NOU 2005: 19 Lov om DNA-register til bruk i strafferettspleien).

DNAer et effektivt redskap for å oppklare flere forbrytelser. Dette gjelder ikke bare den såkalte hverdagskriminaliteten, men også mer alvorlig kriminalitet,sier justisminister Knut Storberget.

Høringsfristen er 1. juni 2006.

– Økt oppklaring vil i seg selv virke forebyggende, og en utvidet adgang til bruk av DNA vil legge til rette for en betydelig effektivisering av etterforskingen. En utvidet bruk av DNA vil således frigjøre politiressurser, i tillegg til at uskyldige utelukkes fra en sak. – Jeg ønsker å gi saken høy prioritet, og tar sikte på å legge frem et lovforslag i løpet av 2006, sier Storberget.

DNA-utvalget ble oppnevnt 2. juli 2004 for å vurdere om det er behov for å endre dagens regler om registrering og søk etter DNA-profiler i det sentrale DNA-registeret, og avga sin utredning til Justisdepartementet 23. november 2005. Det er enighet i utvalget om at personvernhensyn ikke er til hinder for å utvide kretsen av personer som kan registreres i DNA-registeret.

Det er imidlertid uenighet i utvalget om hva som skal være terskelen for å bli registrert. Et flertall i utvalget foreslår at det skal være tilstrekkelig for å bli registrert at personen ilegges en strafferettslig reaksjon for en handling som kan medføre frihetsstraff. Mindretallet mener handlingen må kunne straffes med fengsel inntil seks måneder. Det er også forskjellige syn på om det biologiske materialet skal oppbevares etter at analysen er gjennomført.

Utvalget går inn for at de nærmere reglene om registeret samles i en egen lov, mens reglene om tvungen innhenting av DNA-prøver foreslås regulert i straffeprosessloven.

Aktuell lenke: