Historisk arkiv

Innføring av søknadsgebyr i utlendings- og statsborgersaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Det foreslås at begge lover endres slik at det kan gis forskriftsbestemmelser som innfører gebyr for søknader etter utlendingsloven og søknader om statsborgerskap.

Pressemelding

Nr.: 119/2002
Dato: 22.11.2002

Innføring av søknadsgebyr i utlendings- og statsborgersaker

Regjeringen sender i dag over til Stortinget forslag til endringer i utlendingsloven og statsborgerloven. Det foreslås at begge lover endres slik at det kan gis forskriftsbestemmelser som innfører gebyr for søknader etter utlendingsloven og søknader om statsborgerskap.

Slike gebyrer innkreves i en rekke andre land, blant annet Sverige og Danmark.

- Saksbehandlingsapparatet lider i dag under restanser. Ved å innføre et gebyr for å søke, vil vi kunne redusere omfanget av mangelfulle og åpenbart grunnløse søknader, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg. - Vi regner med at søkere vil legge mer forarbeid i en søknad slik at den er fullstendig utfylt og den nødvendige informasjon følger med, før søknaden sendes inn. Dette vil kunne spare forvaltningen for tid og ressurser.

Lovendringsforslaget som oversendes Stortinget innebærer at det ikke kan kreves gebyr for søknad om asyl. Grunnen er at gebyr her ville kunne medføre at utlendinger med et beskyttelsesbehov ble avskåret fra å søke.

Kommunal- og regionaldepartementet er i ferd med å utarbeide forslag til forskriftsbestemmelser om gebyr. Disse vil om kort tid bli sendt på høring.