Historisk arkiv

En målrettet og offensiv samepolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Tilleggsmelding om samepolitikken. Se også stortingsmeldingen om høyere samisk utdanning og forskning fra Utdannings- og forsknings-departementet.

Pressemelding

Nr.: 52/2002
Dato: 31.05.2002

[ Samisk versjon av pressemeldingen i PDF-format ]

Tilleggsmelding om samepolitikken

En målrettet og offensiv samepolitikk

Regjeringen vil satse mer på styrke samisk språk og utvikle samisk næringsliv. Dialogen mellom Sametinget og Regjeringen skal også forbedres. Dette går fram av Regjeringens tilleggsmelding om samepolitikken, som ble lagt fram i dag

- Tilleggsmeldingen har vært nødvendig fordi Regjeringen vil ha en mer offensiv samepolitikk. I det videre arbeidet med samepolitikken vil vi satse spesielt på samisk språk. Blant annet vil pressestøtte til samiske aviser i større grad enn i dag ta hensyn til bruk av samisk språk.

- En forutsetning for en levende samisk kultur er at man i områder med samisk bosetting har et livskraftig næringsliv. Lønnsomme bedrifter er også viktig for å gi samiske kjerneområder mulighet til å skape gode levekår, sier kommunal- og regionalminister Erna Solberg.

I tilleggsmeldingen gis det en oppdatering av arbeidet som gjøres for styrking av samisk språk fra Regjeringens side. Av tiltak som allerede er annonsert eller gjennomført er:

  • Økte bevilgninger til tospråklighet i kommunene
  • Revidering av samelovens språkkapittel for å gi Sametinget større frihet når det gjelder organisering av samisk språk
  • Omorganisering av samisk stedsnavntjeneste
  • Flerspråklige kommune- og fylkesnavn
  • Endring av navnelov som blant annet åpner for bruk av samiske navneskikker
  • Oppfølging av rapporten ”Samisk tegnsett og IT”
  • Bistå Sametinget med en overordnet plan for samisk og IT ( eSapmi)

Sametinget er Regjeringens fremste premissleverandør og dialogpartner i samepolitikken. Det er derfor viktig for Regjeringen å videreutvikle gode samarbeidsrelasjoner med Sametinget. Regjeringen vil involvere Sametinget på et tidlig stadium i forbindelse med lov- og forskriftsarbeider. Regjeringen ønsker videre å endre rutinene ved oppnevning av lovutvalg. Videre legger Regjeringen vekt på å gi Sametinget rammer som gjør det mulig å utvikle en selvstendig politikk på de områder som er overført til Sametinget. For Regjeringen er det også viktig å ha en god dialog med frivillige organisasjoner, næringsorganisasjoner og andre aktører innen samepolitikken.

Ved fordeling av de regionalpolitiske virkemidler til regionale samarbeidspartnere, vil de særskilte utfordringene i Indre Finnmark tillegges vekt. Regjeringen vil også ha en generell gjennomgang av virkemiddelapparatet, og vil blant annet styrke tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark.