Historisk arkiv

Lov om miljøvern på Svalbard (svalbardmiljøloven)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Lov om miljøvern på Svalbard (svalbardmiljøloven)

Lov om miljøvern på Svalbard (svalbardmiljøloven) avløser forskriftene om miljøvern som er gitt med hjemmel i svalbardloven. Loven samler reguleringen av natur- og kulturmiljø, og regelverket blir mer oversiktlig.

Ot.prp. nr. 38 (2000-2001) - Om lov om miljøvern på Svalbard (svalbardmiljøloven)
Forslag til lov om miljøvern på Svalbard

"Lokomotivet". (Foto: Morten Günther)

Lovens formål er å opprettholde et tilnærmet uberørt miljø på Svalbard når det gjelder sammenhengende villmark, landskapselementer, flora, fauna og kulturminner. Loven gir innenfor rammen av hovedformålet rom for miljøforsvarlig bosetting, forskning og næringsdrift.

Loven inneholder en alminnelig aktsomhetsplikt, hvoretter enhver skal vise hensyn og opptre varsomt for å unngå forstyrrelse av eller skade på naturmiljø og kulturminner. Videre lovfestes føre var-prinsippet, prinsippet om samlet belastning, prinsippet om at miljøpåvirkeren skal betale og krav om bruk av miljømessige innsatsfaktorer og teknikk.

Loven gir de grunnleggende kriterier for når områdevern kan etableres, hvilke vernekategorier som kan brukes, og saksbehandlingsregler for etablering av områdevern, mens opprettelse og regulering av de enkelte verneområder vil skje ved forskrift.

Det foreslås lovfestet et generelt fredningsprinsipp for alle arter, med unntak av saltvannsfisk og krepsdyr, samt sjøpattedyr som ikke er stedegne på Svalbard. Fiske og fangst av disse artene vil bli regulert med hjemmel i annet lovverk. Loven tillater kun en kontrollert og begrenset høsting.

"Champagneglasset" (Foto: Morten Günther)

Hovedlinjene i gjeldende forskrift om kulturminnevern innpasses i lovforslaget, slik at forvaltningen av natur- og kulturmiljø lettere kan ses i sammenheng.

Også gjeldende arealplanforskrift er med enkelte endringer tatt inn i lovforslaget. Utviklingen i bosettingene er ulik. Lovforslaget inneholder derfor både bestemmelser for å videreføre dagens system hvor grunneieren er planansvarlig og sysselmannen godkjenningsmyndighet, og et system hvor et lokalt folkevalgt organ kan bli planansvarlig og godkjennelsesmyndighet.

Det foreslås lovfestet et system med krav om tillatelse etter miljøvernloven blant annet for alle terrenginngrep og virksomhet som kan volde forurensning. Tillatelsessystemet erstatter systemet med meldeplikt etter naturvernforskriften. Videre foreslås regler om konsekvensutredninger som vil gi et bedre grunnlag for beslutning om tillatelser bør gis, og eventuelt på hvilke vilkår.

Det foreslås å forbeholde retten til å eie eller leie fritidshytter til den som er eller har vært fastboende på Svalbard og sammenslutninger/bedrifter som har sitt hovedsete på Svalbard for å holde utbyggingen av nye hytter på et forsvarlig nivå.

Lovforslaget inneholder bestemmelser om forurensninger som i stor grad bygger på forurensningslovens bestemmelser. I tillegg foreslås et utslippsforbud for miljøgifter på Svalbard, med unntak av spor av miljøgifter i vanlige utslipp fra husholdning, tjenesteyting eller annen aktivitet som medfører utslipp av tilsvarende omfang. Det kan gjøres unntak fra utslippsforbudet for næringsvirksomhet.

Det foreslås nye regler om ferdsel som gir hjemmel for streng beskyttelse av Svalbards natur, samtidig som de på en fleksibel måte sikrer ønsket aktivitet på øygruppen. All motorferdsel utenfor vei vil være forbudt om ikke annet er fastsatt i loven eller i medhold av loven. Loven gir adgang til motorferdsel både til sjøs og i luften, men med hjemmel til å fastsette restriksjoner. Kjøring på snødekt og frossen mark kan tillates gjennom forskrift eller ved enkeltvedtak med hjemmel i loven. Det vil bli utarbeidet forskrifter som vil gi adgang til motorferdsel på vinterføre for fastboende og en begrenset adgang for tilreisende. Barmarkskjøring i terrenget vil som hovedregel være forbudt. Landing med helikopter utenfor landingsplass uten særskilt tillatelse forbys, og loven gir hjemmel for ved forskrift å forby bruk av luftfartøy til turistformål. Lovforslaget gir videre hjemmel for å lage forskrifter om regler for opphold i felt og for å innføre et gebyr for tilreisende til Svalbard.

"Fra Ny Ålesund" (Foto: Morten Günther)

Det foreslås regler om tilsyn med miljøet som er endret en del i forhold til gjeldende miljøvernforskrifter. Det gis blant annet klare hjemler for å gi forskrifter om internkontroll og fastsetting av gebyr for kontroll.

Det gis videre nye viktige regler for å sikre gjennomføring av miljøvernloven og vedtak i medhold av loven, så som klar hjemmel til pålegge gjenoppretting av miljøet dersom skade har skjedd ved ulovlig virksomhet. Loven gir også adgang til å benytte tvangsmulkt og umiddelbar iverksetting. Det foreslås regler om erstatning for miljøskade, herunder en regel om at det kan pålegges erstatning for ren miljøskade uten at det kan påvises noe konkret økonomisk tap. Det foreslås dessuten en ny straffebestemmelse som øker strafferammen fra ett til tre år for betydelig miljøskade.

Lovforslaget oppretter Svalbards miljøvernfond som skal finansieres av midler fra blant annet jeger- og fiskeravgifter og fra et eventuelt gebyr for tilreisende og erstatninger for rene miljøskader. Fondets midler kan brukes til tiltak i felt, særlig skjøtsel og vedlikehold, gjenoppretting av miljøforringelser og til undersøkelser for å klarlegge miljøtilstanden og hva som forårsaker endringer i miljøet. Fondet kan også brukes til informasjons-, opplærings- og tilretteleggingstiltak.