Historisk arkiv

Støyplagen skal reduseres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

- Støy er en av de største gjenværende miljøutfordringene vi har, sier miljøvernminister Børge Brende. I bymeldingen foreslås en rekke tiltak som vil redusere støyplagen for folk. (26.04.02)

Pressemelding

Dato: 26.04.02

Støyplagen skal reduseres

- Støy er en av de største gjenværende miljøutfordringene vi har, sier miljøvernminister Børge Brende. I bymeldingen foreslås en rekke tiltak som vil redusere støyplagen for folk.

Kilde til støy: biler
Biltrafikk er en kilde til støy i mange byer og tettsteder.
Foto: Svein Magne Fredriksen

Undersøkelser viser at 1. 5 millioner mennesker er utsatt for støy over 50 decibel. Av disse er 450 000 sterkt eller mye plaget av støy. Hovedkilden er vegtrafikken, som bidrar med over 70 prosent av den samlede støyplagen.

- Vi vil sette i gang en offensiv for å redusere støyen fra støykildene, sier Børge Brende.

Blant tiltakene som foreslås er å ta i bruk virkemidler som fremmer økt bruk av støysvake kjøretøy og bildekk, mer bruk av støysvake vegdekker, redusert viftestøy og støy i bygge-og anleggssektoren.

- Det er behov for å styrke regelverket og praktiseringen av det. Plan-og bygningsloven er det primære verktøyet for å forebygge støyplagen. Kommunene har her et godt virkemiddel til å drive en bedre arealplanlegging. Også som anleggseiere kan kommunene bidra til at støyplagen blir redusert, sier Brende.

Nasjonalt skal man nå gå igjennom regelverket for å se på forbedringsmulighetene. Brende understreker at det nasjonale målet om støy skal oppnås innen 2010. Dette målet skal legges til grunn i Nasjonal transportplan (NTP).

Miljøvernministeren foreslår også å styrke kompetanse og forskning innen støyfeltet.

Kontaktperson

Anne H. Johannesen, tel 22 24 58 27