Historisk arkiv

Gode byer gir bedre helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil legge til rette for at folk skal kunne gå og sykle mer til daglig. For å få til det må avstandene mellom arbeidsplass, skole og hjem bli kortere. Det krever bedre byplanlegging. Bymeldingen forteller hvordan urbane strøk skal utformes slik at folk kan bevege seg mer. (26.04.02)

Pressemelding

Dato: 26.04.02

Gode byer gir bedre helse

Regjeringen vil legge til rette for at folk skal kunne gå og sykle mer til daglig. For å få til det må avstandene mellom arbeidsplass, skole og hjem bli kortere. Det krever bedre byplanlegging. Bymeldingen forteller hvordan urbane strøk skal utformes slik at folk kan bevege seg mer.

Syklist på havna i Oslo
Syklist på Oslos sjøside. Regjeringen vil se på sammenhengen mellom bruk av arealer og transport. Urbane strøk kan utvikles slik at folk beveger seg mer og oppnår bedre helse.

Foto: Svein Magne Fredriksen

‑ Byplanleggere og lokalpolitikere har et ansvar for folks helse. Vi trenger flere sammenhengende grøntområder, gang- og sykkelveger. Regjeringen vil også utarbeide ny rikspolitisk retningslinje om sammenhengen mellom bruk av arealer og transport, sier miljøvernminister Børge Brende.

Verdens helseorganisasjon beskriver overvekt og fedme som en global epidemi, med store konsekvenser for helse og velferd. En halv time moderat fysisk aktivitet hver dag er nok. Stortingsmeldingen om bedre miljø i byer og tettsteder forteller hvordan urbane strøk kan utformes slik at folk beveger seg mer.

‑ Når barn går eller sykler utvikler de motoriske ferdigheter og behovet for foreldrekjøring reduseres. Regjeringen vil ta vare på grøntområder og lekeplasser i byene, sier Brende.

Rikspolitiske retningslinjer etter plan- og bygningsloven vedtas av Kongen i statsråd og skal legges til grunn for kommunal arealplanlegging. Stortingsmeldingen om bedre miljø i byer og tettsteder danner grunnlaget for revisjon av den rikspolitiske retningslinjen om samordnet areal- og transportplanlegging.

Kontaktperson

ekspedisjonssjef Tom Hoel, tlf. 22 24 59 00 mob. 975 05 138