Historisk arkiv

Deler av Statens kartverk skal selges til private

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Kongen har i statsråd i dag fremmet stortingsmelding om kart og geodata. Statens kartverk skal rendyrke sin rolle som nasjonalt fagorgan. Produksjonen av turkart, båtsportkart, kombinerte tjenester mellom GPS og kartdata og gjenfinningstjenester selges til private aktører. (09.05.03)

Pressemelding


Dato: 09.05.03

Deler av Statens kartverk skal selges til private

Kongen har i statsråd i dag fremmet stortingsmelding om kart og geodata. Statens kartverk skal rendyrke sin rolle som nasjonalt fagorgan. Produksjonen av turkart, båtsportkart, kombinerte tjenester mellom GPS og kartdata og gjenfinningstjenester selges til private aktører.

‑ Samarbeidsregjeringen tar oppgaven med å fornye offentlig sektor alvorlig. Staten vil selge rene markedsoppgaver til private, slik at vi kan konsentrere innsatsen der offentlig oppgaveløsing er påkrevet. Mitt mål er å sette Statens kartverk i stand til å bli en enda viktigere medspiller for næringslivet, sier miljøvernminister Børge Brende. Jeg regner med at det vil være stor interesse i privat bransje for å sikre seg disse oppgavene som vil gi gode muligheter for økt inntjening.

Utredninger foretatt av Statskonsult og McKinsey viser at Statens kartverk ikke bør drive med konkurranseutsatt virksomhet, og at denne del av virksomheten bør skilles ut. Beslutningen berører produksjonen av turkart, båtsportkart, kombinerte tjenester mellom GPS og kartdata og gjenfinningstjenester.

På grunnlag av en spørreundersøkelse utført av for Miljøverndepartementet i 1999-2000 er anslått at kart- og geodatabransjen omfatter i underkant av 200 foretak som beskjeftiget minimum 2800 årsverk og omsatte for minimum 2,4 milliarder kroner.

Kontaktperson

avdelingsdirektør Kurt Ellingsen, tlf. 22 24 59 24 mob. 975 98 695

Les mer