Historisk arkiv

Store verdier knyttet til framtidig olje- og gassproduksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 77/02
Dato: 28.06.2002

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Store verdier knyttet til framtidig olje- og gassproduksjon

-I dag er problemstillinger knyttet til hvordan vi kan øke verdiskapingen fra den norske petroleumsvirksomheten så å si fraværende i samfunnsdebatten. Fokus er på hvordan vi skal forvalte inntektene fra petroleumsvirksomheten. Med de utsiktene norsk kontinentalsokkel representerer og den kompetansen som den norske petroleumssektoren besitter, må olje- og gasspolitikken ha et helt annet utgangspunkt: Den må være offensiv. Vi må heller spørre oss selv hvordan vi på best mulig måte kan utnytte ressursene det gjenstår å produsere og sikre fortsatt velferd og industriutvikling i mange år framover, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Petroleumsfondet er nå på drøye 625 milliarder kroner. Likevel har vi i løpet av 30 år med petroleumsproduksjon på norsk kontinentalsokkel produsert mindre enn en fjerdedel av de totale petroleumsressursene. Dette illustrerer at de største verdiene i petroleumsvirksomheten ligger foran oss og at virksomheten har et langsiktig perspektiv i Norge – norsk kontinentalsokkel har olje og gass for produksjon i et hundreårsperspektiv.

Regjeringen beskriver i stortingsmeldingen to utviklingsbaner for norsk kontinentalsokkel: forvitringsbanen og den langsiktige utviklingsbanen. Forvitringsbanen er en utvikling hvor petroleumsindustrien og myndighetene sier seg tilfreds med hva som er oppnådd. Langs forvitringsbanen stagnerer utviklingen av norsk kontinentalsokkel og den norske olje- og gassnæringen i løpet av de kommende 10-20 årene. En alternativ utvikling er den langsiktige utviklingsbanen. Denne innebærer produksjon på norsk kontinentalsokkel av olje og gass i et hundreårsperspektiv. Viktige forutsetninger for at den langsiktige utviklingsbanen realiseres er at olje- og gassprisene holder seg på et rimelig høyt nivå og at olje- og gassnæringen og myndighetene satser på å utvikle petroleumsressursene på en kostnadseffektiv måte.

Det er svært krevende å nå den langsiktige utviklingsbanen. Dersom ikke næringen og myndighetene har vilje til å satse på petroleumssektoren vil det føre til betydelig lavere verdiskaping og inntekter for det norske samfunnet og staten. Størst mulig verdiskaping gir det beste grunnlaget for å trygge den framtidige velferdsstaten. En utvikling langs den langsiktige utviklingsbanen legger grunnlaget for en norsk olje- og gassnæring i hele dette århundret. Det er i dag få andre norske næringer med et tilsvarende langsiktig perspektiv.

Ny teknologi og høy kompetanse en forutsetning
Utvikling og anvendelse av ny teknologi og nye organisatoriske løsninger er en forutsetning for at vi skal nå den langsiktige utviklingsbanen. Olje- og gassvirksomheten er høyteknologisk virksomhet med et stort behov for godt kvalifisert arbeidskraft. Det er svært viktig for utviklingen på norsk kontinentalsokkel at sektoren er attraktiv og evner å trekke til seg denne arbeidskraften.

Regjeringen vil legge forholdene til rette for videreutvikling av petroleumssektoren gjennom å sikre at norsk kontinentalsokkel forblir et attraktivt område for investeringer, verdiskaping og industriell utvikling også i framtiden. Dette er i tråd med Sem-erklæringen.

En offensiv miljø- og ressurspolitikk
Forholdet til miljøet og andre brukere av havområdene er også av stor betydning for den langsiktige utviklingen av virksomheten. Mer enn 30 års erfaring med petroleumsvirksomheten har vist at den kan drives innenfor forsvarlige miljørammer. Samarbeid mellom de forskjellige fagmyndigheter og olje- og gassindustrien har også vist at virksomheten kan skje i sameksistens med andre næringer og hensyn. Regjeringen vil føre en offensiv miljø- og ressurspolitikk basert på målet om en bærekraftig petroleumsvirksomhet og sameksistens mellom petroleumssektoren, andre næringer og miljøet.

Internasjonalisering
Det er ikke bare norsk kontinentalsokkel som gir grunnlag for et langsiktig perspektiv for norsk olje- og gassindustri. Det er også et betydelig internasjonalt marked for produkter og tjenester til olje- og gassvirksomheten. Norskbaserte leverandørselskaper hadde i 2001 en omsetning internasjonalt på om lag 35 milliarder kroner. Den internasjonale aktiviteten er av økende betydning for svært mange selskaper i den norske olje- og gassnæringen. Regjeringen vil bidra til internasjonalisering av den norske olje- og gassnæringen. Dette vil gi næringen utviklingsmuligheter i tillegg til virksomheten på norsk kontinentalsokkel, samtidig som erfaringene fra internasjonal virksomhet kan bidra til videreutvikling av virksomheten i Norge.