Historisk arkiv

Effektiv lete- og konsesjonspolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 79/02
Dato: 28.06.2002

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Effektiv lete- og konsesjonspolitikk

- Norge har i dag potensial til å kunne opprettholde oljeproduksjon i minst 50 år og gassproduksjon i over 100 år. En slik langsiktig utviklingsbane vil gi store inntekter til det norske samfunn, men avhenger av at vi er i stand til å møte de utfordringene petroleumsaktiviteten står overfor. En av de største utfordringene er effektiv påvisning av nye ressurser. Dette stiller store krav til både myndighetene og oljeselskapene, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Regjeringen har i denne stortingsmeldingen introdusert en rekke tiltak for å møte de utfordringene petroleumsaktiviteten står overfor. For å nå de langsiktige målene må oljeindustrien arbeide aktivt med å gjøre sin leteaktivitet så effektiv som mulig og samtidig ta behørig hensyn til miljø- og fiskeriinteressene. Industriens utvikling og implementering av ny teknologi innen blant annet boring, seismikk og tolkning av data vil være avgjørende her.

Myndighetene må sikre industrien en jevn tilgang på prospektivt leteareal gjennom nye tildelinger i områder som er åpnet for petroleumsaktivitet. Dyphavsområder vest i Norskehavet er særlig interessante med tanke på å gjøre store nye funn. De nordlige havområdene ved Lofoten og i Barentshavet er også meget interessante for olje- og gassindustrien. Regjeringen legger til grunn at det er behov for mer informasjon før en utvider petroleumsaktiviteten i disse områdene. Regjeringen har derfor satt i gang en utredning av konsekvensene av helårig petroleumsaktivitet ved Lofoten og i Barentshavet.

-Hensynet til miljøet og fiskeriinteressene er viktig når vi flytter petroleumsaktiviteten nordover. Jeg har god tiltro til at oljeindustrien kan utvikle nødvendig teknologi og for øvrig tilpasse seg på en måte som gjør at petroleumsvirksomheten kan leve sammen med miljø- og fiskeriinteresser innenfor en bærekraftig utvikling, sier statsråd Steensnæs.

Leting i modne områder på sokkelen
-Kontinentalsokkelen kjennetegnes i dag av at det er stor variasjon i modenhet i de forskjellige områdene. I modne deler er det muligheter for å kunne påvise mindre ressurser som er lønnsomme å utvinne dersom de kan tilknyttes allerede eksisterende installasjoner. Det er viktig at slike små funn blir påvist og utbygd før de store installasjonene i området blir stengt ned, noe som stiller krav til effektivitet i tildelingssystemet i modne områder. Regjeringen introduserer derfor en ny politikk, med forhåndsdefinerte, faste leteområder i modne deler av kontinentalsokkelen, sier olje- og energiministeren.

Myndighetene må gjennom sin lete- og konsesjonspolitikk legge grunnlaget for at de tidskritiske ressursene i modne områder blir påvist og utbygd innenfor levetiden til de eksisterende installasjonene. Dette krever et forutsigbart og effektivt tildelingssystem i disse områdene. For å møte denne utfordringen har regjeringen bestemt at det skal opprettes et fast, forhåndsdefinert leteområde, hvor det vil bli gjennomført årlige tildelinger. Industrien slipper med dette å måtte forholde seg til de ordinære utlysningene av nytt areal, og vil til enhver tid vite hvilke arealer som er tilgjengelig i modne områder i de kommende årene. Selskapene vil ha mulighet til å levere inn søknader på utvinningstillatelser gjennom hele året, og dermed selv kunne velge når de ser det som mest hensiktsmessig å søke. Myndighetene vil hver høst behandle de innkomne søknadene. Denne ordningen vil gi selskapene økt forutsigbarhet mht. hvilke arealer som er tilgjengelige, noe som bedrer deres evne til langsiktig planlegging.

Opprettingen av dette faste letearealet vil følge rutinene rundt utlysning av areal i ordinære konsesjonsrunder, hvor det blir tatt behørig hensyn til miljø- og fiskeriinteresser. Etter hvert som nye områder modnes, vil det være naturlig å inkludere også disse i det forhåndsdefinerte området.

En slik ordning vil gi en konsesjonspolitikk som skiller bedre mellom modne og umodne områder, samt øke interessen for utvikling av mindre petroleumsressurser på kontinentalsokkelen. Regjeringen håper også at denne ordningen vil tiltrekke seg nye typer selskaper med fokus på denne typen ressurser.

Olje- og energidepartementet vil i framtiden i større grad tilpasse lengden på initiell periode og omfang av arbeidsforpliktelsene i utvinningstillatelsene til de blokkspesifikke forholdene. For å fremme rask og effektiv utforsking og hindre opphopning av areal hos selskapene, vil det imidlertid som hovedregel bli satt forholdsvis korte frister for gjennomføring av arbeidsforpliktelsene.