Historisk arkiv

En bærekraftig olje- og gassvirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 80/02
Dato: 28.06.2002

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

En bærekraftig olje- og gassvirksomhet

-Regjeringen legger vekt på at petroleumsvirksomheten fortsatt skal foregå innenfor forsvarlige miljørammer og i sameksistens med andre brukere av havet. Dette er en forutsetning for videre utvikling av ressurspotensialet på norsk kontinentalsokkel, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

God forvaltning av våre petroleumsressurser innebærer at man tar hensyn til miljø og andre naturressurser. Helt siden oppstarten av petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel for mer enn 30 år siden, har det vært en sentral oppgave for myndighetene å sikre at virksomheten drives i sameksistens med andre næringer og miljøinteresser. Et nøye oppbygd apparat sørger for at hensynet til miljø og fiskeri ivaretas i alle faser av petroleumsvirksomheten, fra letefasen via driftsfasen til avslutning og nedstenging av innretningene.

Målt i produksjon er Nordsjøen fortsatt Norges viktigste petroleumsprovins. Det er likevel et klart utviklingstrekk at norsk petroleumsvirksomhet beveger seg nordover og inn i mer kystnære områder. Denne utviklingen setter økt fokus på forholdet mellom petroleumsvirksomhet, miljø og naturressurser i Norskehavet og Barentshavet. Regjeringen vil føre en offensiv miljø- og ressurspolitikk tilpasset disse nye utfordringene, og vil legge til rette for en videreføring og styrking av sameksistensmodellen også når petroleumsvirksomheten beveger seg nordover.

I stortingsmeldingen presenterer regjeringen flere nye tiltak som kommer i tillegg til de omfattende miljøreguleringene som allerede i flere tiår har bidratt til at norsk petroleumsvirksomhet er blant de absolutt ledende på miljøområdet. Dette er tiltak for økt kunnskap om langtidseffekter av utslipp til sjø samt en egen utredning av konsekvenser av helårig petroleumsaktivitet i de nordlige havområdene.

-Regjeringen har satt i gang en utredning av konsekvenser av helårig petroleumsvirksomhet i området Lofoten-Barentshavet. Dette vil sikre et solid beslutningsgrunnlag for en bærekraftig petroleumsvirksomhet i de nordlige havområdene, sier statsråd Steensnæs.

Programmet for utredningen er sendt på høring.

Det er bred enighet om at man trenger ytterligere kunnskap om hvilke konsekvenser petroleumsvirksomhetens utslipp til sjø har på lang sikt. Regjeringen ønsker derfor å styrke innsatsen på området, og vil allerede i inneværende år i samarbeid med industrien opprette et eget forskningsprogram i regi av Norges forskningsråd.

Regjeringen vil sikre at målet om null utslipp til sjø av miljøfarlige stoffer innen 2005 blir nådd. Denne nullutslippsstrategien er en viktig rammebetingelse for å sikre at olje- og gassvirksomheten finner sted innenfor forsvarlige miljørammer, og regjeringen vil sørge for at samarbeidet mellom myndigheter og industri for å nå dette målet utvikles videre.