Historisk arkiv

Norsk gassnæring på offensiven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 82/02
Dato: 28.06.2002

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Norsk gassnæring på offensiven

-Regjeringen er i ferd med å foreta endringer som sikrer en effektiv gassforvaltning i et hundreårsperspektiv. Endringene er tilpasset den pågående liberaliseringen av det europeiske gassmarkedet, og gir norske produsenter et godt grunnlag for offensiv satsing i dette markedet, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

-Gass fra norsk kontinentalsokkel avsettes nå individuelt av selskapene, og regjeringen legger opp til mer effektiv utvinning og transport av gass slik at norske produsenter i større grad kan utnytte markedsmulighetene på kontinentet og i Storbritannia. Det norske gassalget var i 2001 50,5 milliarder standard kubikkmeter, og vil øke betydelig i årene som kommer, sier olje- og energiministeren.

Opprettelsen av Gassco AS sikrer nøytralitet og effektivitet i drift og videreutvikling av transportsystemet. Olje- og energidepartementet følger aktivt opp Gassco.

Rettighetshaverne er enige om vilkårene for etablering av en felles eierstruktur for gasstransportsystemet på norsk kontinentalsokkel. Alle rik- og tørrgassanlegg som brukes i dag eller snarlig vil bli brukt av andre enn eierne (tredjepartsbruk), omfattes av den nye eierstrukturen. En helhetlig organisering av gasstransportvirksomheten også på eiersiden vil gi positive effekter i drift og utvikling av transportsystemet.

Avviklingen av GFU-ordningen og implementeringen av gassdirektivets regler for oppstrøms gassrørledningsnett nødvendiggjør endringer i dagens ordning for styring av kapasitet i rørledninger og anlegg for naturgass. I tillegg gir en enhetlig eierstruktur for gassrørledninger og transportrelaterte anlegg mulighet for å fastsette et samordnet og helhetlig kapasitetsstyringsregime som bidrar til en mer effektiv utnyttelse og videreutvikling av transportsystemet. Olje- og energidepartementet arbeider på denne bakgrunn med å utforme nye forskriftsbestemmelser om prinsipper for adgang til rørledningene og for tariffastsettelse. Departementet vil ha en overvåkerfunksjon i kapasitetsstyringen og vil ha mulighet til å gripe inn for å sikre god ressursforvaltning.

Basert på ressursanslagene vil norsk sokkel kunne forsyne gassmarkedene i hele dette århundret. Det norske gassalget var i 2001 50,5 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) og utgjør om lag 12 prosent av forbruket i Europa. Norske gasselgere har inngått forpliktelser som vil øke den norske gassalget til i overkant av 80 milliarder Sm3 per år fra 2008. Et gassalgsnivå på 100 milliarder Sm3 på lengre sikt er mulig, men det framtidige gassalgsnivået vil avhenge av de enkelte selskapenes kommersielle vurderinger, ressurstilgangen, kostnadsutviklingen på norsk sokkel og utviklingen i det europeiske gassmarkedet.