Historisk arkiv

Videre utvikling av statens eierskap i olje- og gassvirksomheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 83/02
Dato: 28.06.2002

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Videre utvikling av statens eierskap i olje- og gassvirksomheten

-Vi har foretatt meget omfattende restruktureringer i statens eierskap i olje- og gassvirksomheten i de senere år. Staten har dermed gitt et betydelig bidrag til økt verdiskaping på sokkelen. Det er nå tid for å konsentrere innsatsen, ikke minst i industrien, om faktisk å realisere dette potensialet, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Regjeringen har ingen planer om å selge, kjøpe eller bytte SDØE- andeler (SDØE = statens direkte økonomiske engasjement) av noe omfang i de nærmeste årene. Regjeringen vil dessuten videreføre SDØE-deltakelse når nytt areal tildeles der det er gode grunner for en slik deltakelse.

-Petoros rolle som forvalterselskap og ivaretaker av SDØE er i ferd med å finne sin form. Selv om staten fortsatt eier deltakerandelene, vil Petoro ha svært krevende og viktige oppgaver gjennom å utføre sin forretnings-førerfunksjon på vegne av staten. Selskapet skal være et forretningsmessig verktøy for staten, og ikke utvikle seg til et oljeselskap, sier olje- og energiministeren.

Statoil ble børsnotert og privatisert for litt over ett år siden. Staten er eier av 81,8 prosent av aksjene i selskapet. Stortinget har vedtatt at den statlige eierandelen kan reduseres til to tredeler.

-Jeg vil løpende vurdere behovet for å foreta endringer i statens eierandel i Statoil basert på den fullmakten Stortinget har gitt. Det foreligger ingen konkrete planer fra regjeringens side om endringer nå, sier statsråd Steensnæs.