Historisk arkiv

Olje- og gassnæringen - Norges største næring - skaper store verdier for det norske samfunnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Pressemelding

Nr.: 84/02
Dato: 28.06.2002

Kontaktperson: Sissel Edvardsen, 22 24 61 09

Olje- og gassnæringen – Norges største næring – skaper store verdier for det norske samfunnet

Petroleumssektoren stod i 2001 for 23 prosent av brutto nasjonalprodukt i Norge. Dette tilsvarer nesten tre ganger den samlede verdiskapingen i industrien. Sektoren betyr også mye for statens inntekter. I 2001 kom 32 prosent av statens inntekter fra petroleumsvirksomheten. Den direkte sysselsettingen i næringen var i 2001 om lag 74 000 personer, dvs. 3 prosent av arbeidsstyrken. Leverandørindustrien sysselsetter om lag 60 000 av disse. Indirekte bidrar olje- og gassnæringen med ca. 220 000 arbeidsplasser fordelt over hele landet.

Regjeringen legger i stortingsmeldingen om petroleumsaktiviteten opp til en videreutvikling av olje- og gassnæringen ved å bidra til et stabilt aktivitetsnivå, satsing på teknologiutvikling og ytterligere internasjonalisering av næringen.

-Olje- og gassnæringen er en spennende næring med et langsiktig utviklingspotensiale på norsk kontinentalsokkel. Samtidig står næringen overfor store utfordringer som må løses dersom en langsiktige utviklingsbane skal realiseres, sier olje- og energiminister Einar Steeensnæs.

-For å legge forholdene til rette for en slik utvikling, samt å videreutvikle olje- og gassnæringen, er det avgjørende med utvikling av ny teknologi og kompetanse. For å løse disse utfordringene er det svært viktig at næringen er attraktiv og trekker til seg ny kompetent arbeidskraft, ikke minst unge mennesker, sier statsråd Steensnæs.

Petroleumsaktivitet på norsk sokkel har et hundreårsperspektiv
Petroleumsvirksomheten er en sentral verdiskaper i samfunnet og har et tidsperspektiv som er vesentlig lengre enn de fleste av våre andre industrielle næringer. De forventede gjenværende petroleumsressursene på norsk kontinentalsokkel utgjør over 10,6 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) oljeekvivalenter (oe.). I løpet av mer enn 30 år med produksjon har vi bare utvunnet en knapp fjerdedel, 3,3 milliarder Sm3 oe.

Ved en riktig forvaltning kan de gjenværende ressursene legge grunnlag for betydelig verdiskaping og aktivitet i lang tid framover. Kunnskap og kompetanse er avgjørende for å utnytte ressursgrunnlaget på norsk kontinentalsokkel ettersom det blir stadig mer krevende teknologisk og kostnadsmessig å utvinne de gjenværende ressursene.

En innovasjonsfremmende industri
Olje- og gassindustrien er også en svært viktig drivkraft for innovasjon og utvikling av teknologi og arbeidsprosesser i øvrig norsk næringsliv. Det er nære forbindelser mellom olje- og gassnæringen og blant annet IKT-næringen, maritim sektor, finansnæringen og øvrig norsk energiindustri. De indirekte økonomiske effektene på både sysselsetting og produksjon i landbasert virksomhet er derfor betydelige.

For samfunnsutviklingen generelt er det derfor viktig at vi også i framtiden har betydelig aktivitet og dynamikk i den norske olje- og gassnæringen. Dette forutsetter at norsk kontinentalsokkel forblir et attraktivt område for investeringer og at norsk petroleumsindustri er konkurransedyktig.

Internasjonalisering
Framtiden til den norske olje- og gassindustrien avhenger av at den lykkes internasjonalt. Internasjonalisering gir utviklingsmuligheter i tillegg til virksomheten på norsk kontinentalsokkel. Det er i dag svært mange selskaper i olje- og gassnæringen som har virksomhet internasjonalt. Eksempler på områder hvor norske selskaper markerer seg internasjonalt er innen undervannsteknologi og reservoar/seismikk. I 2001 hadde norskbaserte leverandørselskaper en internasjonal omsetning på om lag 35 milliarder kroner. Næringen har en ambisjon om å øke denne omsetningen til 50 milliarder kroner i 2005. Utover direkte virkninger på norsk økonomi i form av inntekter og aktivitet, er internasjonalisering avgjørende for bedriftenes langsiktige konkurranseevne og vekst. Internasjonal konkurranse er viktig for læring, innovasjon og utvikling, og en forutsetning for fortsatt god vekstevne i den norske petroleumsindustrien.

Regjeringen vil støtte opp om petroleumsnæringen ved å bidra til et fortsatt stabilt aktivitetsnivå og industriell, teknologisk og kompetansemessig utvikling.