Historisk arkiv

Telesikkerhet og -beredskap: Post- og teletilsynet skal ha myndighetsansvaret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Post- og teletilsynet får myndighetsansvar for sikkerhet og beredskap innen telesektoren. Dette er i tråd med Samferdselsdepartementets strategi for telesikkerhet og –beredskap i en telesektor med fri konkurranse (16.11.01)

Pressemelding

Nr.: 134/2001
Dato: 16.11.01

Statsbudsjettet 2001 – endring i bevilgninger:

Telesikkerhet og -beredskap: Post- og teletilsynet skal ha myndighetsansvaret

Post- og teletilsynet får myndighetsansvar for sikkerhet og beredskap innen telesektoren. Opprettelsen av funksjonen i tilsynet er i tråd med Samferdselsdepartementets strategi for telesikkerhet og –beredskap i en telesektor med fri konkurranse.

- Telekommunikasjon er et område som mange samfunnsfunksjoner er avhengig av. Økt avhengighet og konsekvensene ved svikt understreker viktigheten av å iverksette forebyggende tiltak innenfor telesikkerhet og -beredskap. Robuste telekommunikasjoner vil ha avgjørende betydning for beskyttelse av samfunnet ved at sentrale funksjoner i den normale samfunnsvirksomhet kan opprettholdes. Det er et statlig ansvar å sørge for sårbarhetsreduserende tiltak innen telekommunikasjonssektoren. Disse vil få betydning for en rekke andre funksjoner og således komme hele samfunnet til gode, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

På bakgrunn av tidligere framlagt stortingsmelding om telesikkerhet og -beredskap ( St.meld. nr. 47 (2000-2001)) og Stortingets behandling av denne (Innst. S. nr. 329 (2000-2001)), er det besluttet at Post- og teletilsynet skal ha myndighetsansvar for sikkerhet og beredskap innen telekommunikasjon. Sikkerhets- og beredskapsarbeid skal integreres i den øvrige tilsynsforvaltningen for telesektoren.

Post- og teletilsynet vil blant annet få ansvar for å sette krav til telesikkerhet og -beredskap og vurdere investeringer i tiltak for å gjøre telenettene mer robuste. I tillegg skal Post- og teletilsynet også sørge for bevisstgjøring, kompetanseheving og veiledning overfor operatører, brukere og andre aktører når det gjelder spørsmål om sikkerhet og beredskap innen telekommunikasjon.

Det er lagt opp til at Samferdselsdepartementet skal dekke kostnadene med å etablere den nye funksjonen i Post- og teletilsynet. Det er beregnet at etableringen vil totalt vil koste 3,2 millioner kroner, hvorav 2 millioner kroner i 2001. Regjeringen har i statsråd i dag derfor foreslått å overføre 2 millioner kroner fra beredskapsbudsjettet i Samferdselsdepartementet til driftsbudsjettet til Post- og teletilsynet. Bevilgningen til driftsutgifter i Post- og teletilsynet økes fra 140,4 millioner kroner til 142,4 millioner kroner.

For nærmere opplysninger, se: St.prp. nr. 18 (2001-2002) Om endring av løyvingar mv. for 2001 på Samferdselsdepartementets område