Historisk arkiv

Statlig forsikringsansvar for norske luftfartøy og lufthavner: Avtale kan forlenges fram til årsskiftet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått at ordningen med statlig forsikringsansvar for norske luftfartøy og lufthavner ved skader på tredjepart, som følge av krig og terrorhandlinger kan forlenges fra 24. november 2001 og fram til årsskiftet (16.11.01)

Pressemelding

Nr.: 135/2001
Dato: 16.11.01

Statlig forsikringsansvar for norske luftfartøy og lufthavner: Avtale kan forlenges fram til årsskiftet

Regjeringen har i statsråd i dag foreslått at ordningen med statlig forsikringsansvar for norske luftfartøy og lufthavner ved skader på tredjepart, som følge av krig og terrorhandlinger kan forlenges fra 24. november 2001 og fram til årsskiftet, dersom det fortsatt synes å være et behov for det.

Samferdselsdepartementet ber også om å få fullmakt til forlengelse i ytterligere 30 dager, til 30. januar 2002, dersom det ekstraordinære behovet for statlig forsikringsansvar vedvarer. Samferdselsdepartementet legger vekt på at det bør reetableres et privat kommersielt marked for disse forsikringsproduktene, slik at staten snarest mulig kan avvikle sitt forsikringsansvar.

Siden 24. september 2001 har staten erstattet det gapet som oppstod mellom gjeldende forsikringssum fram til midnatt 24. september og den begrensede forsikringssum som markedet tilbød etter denne datoen. Departementet, på vegne av staten, har tidligere fått fullmakt (jfr. St.prp. nr 103 (2000-2001)) til å inngå avtaler i 2001 om statlig forsikringsansvar for norskregistrerte SAS-fly, luftfartøy som opereres av norsk-lisensierte fly- og helikopterselskaper og noen lufthavner som ikke er dekket av statens selvassuranse. Forsikringsansvaret omfatter kun skader som følge av krig og terrorhandlinger, og ansvaret er dessuten avgrenset til å gjelde kun skader på tredjepart. Det betyr blant annet at passasjerer og ansatte ikke er omfattet av det midlertidige statlige forsikringsansvaret.

Samferdselsdepartementet legger opp til at tilsagn om statlig forsikringsansvar reduseres fra inntil 1 750 millioner USD til inntil 1 000 millioner USD. Bakgrunnen er at ingen av flyselskapene har tegnet forsikringer for et beløp høyere enn 1 000 millioner USD.

Samferdselsdepartementet følger utviklingen i EU nøye og vil legge vekt på de ordninger for statlig forsikringsansvar som EUs organer kommer fram til, ikke minst med tanke på å avvikle det statlige ansvaret.

For nærmere opplysninger:
 
St.prp. nr. 27 (2001-2002) Om forlengelse av midlertidig statlig forsikringsansvar for norske luftfartøy og lufthavner ved skader på tredjepart som følge av krigs- og terrorhandlinger

St.prp. nr. 103 (2000-2001) Om midlertidig statlig forsikringsansvar for norske luftfartøy og lufthavner ved skader på tredjepart som følge av krigs- og terrorhandlinger.