Historisk arkiv

Fra 1. januar 2003: Lettere for norske bilister å kreve erstatning ved trafikkuhell i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Fra 1. januar 2003 blir det lettere for norske bilister å fremme krav og få dekket tap som følge av trafikkuhell i et annet EØS-land. Regjeringen har i statsråd i dag bestemt at Kredittilsynet skal ha ansvaret for å ilegge sanksjoner overfor dem som ikke oppfyller de forpliktelsene. (29.11.02)

Pressemelding

Nr.: 146/2002
Dato: 29.11.02

Fra 1. januar 2003: Lettere for norske bilister å kreve erstatning ved trafikkuhell i utlandet

Fra 1. januar 2003 blir det lettere for norske bilister å fremme krav og få dekket tap som følge av trafikkuhell i et annet EØS-land.

Dette følger av stortingsvedtak fra juni i år om endringene i bilansvarsloven og i loven om forsikringsvirksomhet.

Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt at Kredittilsynet skal ha ansvaret for å ilegge sanksjoner overfor dem som ikke oppfyller de forpliktelsene som følger av den nye ordningen.

Endringene i bilansvarsloven og i loven om forsikringsvirksomhet betyr at EUs bestemmelser på dette området er innført i norsk lovgivning, i tråd med EØS-avtalen.

Endringene betyr at det i hvert EØS-land skal opprettes et informasjonssenter som skal sikre at nødvendige opplysninger blir gjort tilgjengelige for den skadelidte, slik at erstatning kan kreves. Slike nødvendige opplysninger omfatter navn og adresse til skadevolders forsikringsselskap og selskapets skadebehandlingsrepresentant.

Endringene gjør også at den skadelidte får rett til å fremme direkte krav mot den ansvarliges forsikringsselskap.

Ifølge ordningen må forsikringsselskaper i EØS-området som tegner ansvarsforsikring for motorvogn oppnevne en skadebehandlingsrepresentant i hvert enkelt EØS-land. Denne representanten skal ha fullmakt til å representere forsikringsforetaket fullt ut, og representanten skal også ha fullmakt til å imøtekomme den skadelidtes krav.

Det skal også etableres et erstatningsorgan som det kan rettes krav mot når forsikringsselskapet ikke har oppnevnt egen skadebehandlingsrepresentant eller åpenbart forsinker erstatningsoppgjøret. Dette erstatningsorganet skal også ta imot krav i de tilfeller der forsikringsforetaket ikke kan identifiseres.

- Med de nye reglene og den praksis som det nå legges opp til, vil den skadelidte være sikret bedre informasjon og bistand. Bilistenes og forbrukernes stilling i en forsikrings- og erstatningssak vil med dette bli styrket i de tilfeller man blir utsatt for et uhell på vegen i et annet EØS-land, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.


Til redaksjonen

For nærmere opplysninger se:

Forskrift om endring i forskrift 1. april 1974 nr. 3 om trafikktrygd m.v. (word-fil). Forskriften vil også etter hvert bli lagt ut på Lovdatas nettsider: www.lovdata.no

Ot.prp. nr. 80 (2001-2002) Om lov om endring i lov 3. februar 1961 om ansvar for skade som motorvogn gjer (bilansvarslova) og lov om endring i lov 10. juni 1988 nr. 39 om forsikringsvirksomhet (forsikringsvirksomhetsloven)